ÉLETMÓDI

Áttörés a szexben: Így vehetik kézbe a férfiak az irányítást

A nemi életnek ezt a területét szinte kizárólag a nők irányították. Most azonban egy új felfedezésnek köszönhetően a férfiakhoz is kerülhet a labda. Kérdés, hogy akarnak-e élni vele...
  • Szerző:

A hatvanas évek, azaz a fogamzásgátló tabletta elterjedése óta szinte kizárólag a nők dolga és felelőssége a nem kívánt terhességek elleni védekezés. Bár sok férfi gondtalanul hátradől, azért lazaságra nem mindig van okuk: számtalan esetet ismerünk, amikor a nő hazudott arról, hogy szedi a fogamzásgátló tablettát, és végül a férfi az akarata ellenére lett apa. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a tabletták mellékhatásaként csökken a nő libidója, és akár súlyos betegséget is okozhatnak. Nem csoda, hogy sokan várták már, hogy legyen férfi fogamzásgátló is a piacon. Úgy néz ki, hogy hamarosan elérhetővé válik, és az eredmények nagyon biztatók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

Az új férfi-fogamzásgátló gélt jelenleg Nagy-Britanniában tesztelik önkéntesek részvételével. A hormontartalmú készítmény állaga nagyjából olyan, mint a kézfertőtlenítőké, és reggelente kell alkalmazni: mindkét vállat be kell kenni vele, a hatóanyag a bőrön keresztül jut a szervezetbe. Hatására néhány hét alatt annyira lecsökken a spermiumok száma az ondóban, hogy a teherbeesés esélye mindössze egy százalék. A női fogamzásgátló tabletták is 99 százalékos hatékonysággal működnek, de a kutatók szerint nem csak emiatt jó alternatíva a gél, hanem azért is, mert lényegesen kevesebb a mellékhatása.

Fotó: Pixabay

Az önkéntes tesztelők közül két pár is interjút adott a Daily Mailnek, és elmondták, hogy amióta a férfi használja a krémet, az orvosok kimutatták, hogy valóban csökkent a spermiumszám. Ez egyébként tökéletesen helyreáll, ha a pár gyereket szeretne, és a férfi leáll a szerrel, állítja a kutatást vezető Richard Anderson professzor, az Edinburgh-i Egyetem tudósa. Ráadásul a kísérletekben résztvevő férfiak nem tapasztaltak semmiféle mellékhatást: nem csökkent a libidójuk, és a közérzetük sem romlott. A gél használata alatt a herék a csökkent spermatermelés miatt némileg összemehetnek.

Fotó: Profimedia

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy a férifak sokkal megbízhatatlanabbak, ha a fogamzásgátlásról van szó, hiszen óvszert is kevesen használnak, és aggódnak, hogy annak ellenére, hogy azt állítják, alkalmazzák a gélt, nők tömegei fognak teherbe esni. Azonban szakértők szerint ez már nem a fogamzásgátló géllel kapcsolatos probléma, hanem párkapcsolati. Hiszen egy pár tagjai között alapvető a bizalom, akkor is, ha a férfi védekezik, és akkor is, ha a nő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?