ÉLETMÓDI

4 állomása van a házasságnak, kiderült, mikor kezdődik a haldoklás

Csak azok tudják, hogy a mézeshetek nem tartanak örökké, akik hosszabb ideje élnek házasságban. Hiszen a kapcsolatért folyamatosan dolgoznia kell mindkét félnek! Szakértők szerint minden házasságnak négy fázisa van, mutatjuk!
  • Szerző:

Mindenki úgy fut neki a házasságnak, hogy egy életre fog szólni; és bár ez gyakran így is van, sokan értetlenül jönnek ki a válóperes tárgyalásról, hogyan történhetett ez meg. Szakértők szerint a párkapcsolatok folyamatosan változnak, ahogy a benne lévő emberek is, de vannak biztos pontok, amiken a legtöbb házasság törvényszerűen átmegy. Ezeket az állomásokat az határozza meg, ahogy a partnerek tekintenek egymásra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

1. Szenvedélyes szeretők

Sokan azt hiszik, ez a szakasz csak a mézeshetekre igaz, aztán a forró öleléseket bedarálják a hétköznapok. Pedig ez egyáltalán nem törvényszerű: egy házasságban néha takarékra kerül a láng, de aztán újra fellobban, férj és feleség megint szenvedélyes szeretőkké válnak. És ez a szenvedélyes időszak tarthat egy hétig, hónapokig vagy évekig is.

2. Legjobb barátok

Minden kapcsolatban vannak hosszú időszakok, amikor a nő és a férfi egymás barátai: mindent meg tudnak beszélni, támaszkodnak egymásra és biztonságot nyújtanak. Ez akkor is működik, ha az erotika alacsonyabb lángon ég.

3. Közömbös szobatársak

Amikor oda jut egy házasság, hogy férfi és nő lakótársakként kezdenek gondolni egymásra, akkor már bajban van a kapcsolat: ezt a fázist kevés házasság éli túl. Akkor következik ez be, ha elmegy a hangsúly a párkapcsolatról afelé, hogy a gyerekeknek, a háztartásnak, a másik félnek mire van szüksége – és az intimitás az utolsó helyre kerül. Ahogyan akkor is, ha a pár tagjai a nagy hajtásban úgy gondolják, sokkal fontosabb, hogy kipihentek legyenek másnapra, mint az, hogy érzelmi és szexuális síkon kapcsolódjanak egymáshoz. A legbiztosabb jele, ha a pár tagjai elkezdenek külön szobában aludni…

4. Kegyetlen ellenfelek

Természetesen minden párkapcsolatban vannak viták, az egészséges működéshez ez elengedhetetlen. De ha ezek egyre értelmetlenebbek, és egyre gyakoribbak, akkor az utolsókat rúgja a házasság – kiváltképp, ha a veszekedések csak arról szólnak, hogy minél nagyobb fájdalmat okozzon egyik fél a másiknak.

Válás 02

Fotó: Pixabay.com

Szakértők szerint a legtöbb pár későn kapcsol, hogy megmentésre szorul a házasság, és évekig, évtizedekig tengődnek a harmadik és negyedik fázisban – és sokszor innen már nem is lehet visszahozni a románcot. Azt javasolják, hogy a párok néha vizsgálják felül, vajon éppen milyen fázisban van a házasságuk, és ugyanúgy dolgozzanak a kapcsolaton, ahogy a menyegző előtt tették.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?