ÉLETMÓDI

Szem nem maradhat szárazon. De tényleg!

Egyre többen szenvednek a száraz szem szindrómától. Néhány egyszerű óvintézkedéssel megelőzhetjük a bajt, mutatjuk, mit tehetünk ellene.
címkék:
 • Szerző: Ripost

A szem szúró viszkető érzése kis problémának tűnik, de csupán annak, aki nem szenved a száraz szem szindrómától. Nem csak külső, környezeti hatás okozhatja, de allergia és más betegségek is állhatnak mögötte. Az egészséges szemet a könnyezés tartja nedvesen. Pislogáskor egy vékony réteggel vonja be a szaruhártyát. Ez a könnyfilm megvédi a kiszáradástól, a fertőzések behatolásától, és tisztán tartja szemünket. Ez három rétegben borítja a szemet, egy olajos külső, egy vizes középső és egy belső nyálkás rétegben. Ha a háromból valamelyik nem működik megfelelően, fellép a szemszárazság kellemetlen érzése. A szemszárazság nagyon gyakori probléma, a legtöbbször azokat érinti, akik sokat dolgoznak számítógéppel, esetleg egész nap egy légkondicionált irodában ülnek. Azonban esetenként súlyosabb betegségek is okozhatják a szemek kiszáradását.

Kiváltó okok

A szemszárazságnak rengeteg különböző oka lehet, melyek közül azonban az alábbiak a leggyakoribbak:

 • Kontaktlencse használata
 • Számítógép képernyője előtt eltöltött idő meghaladja az egészséges szintet
 • Száraz levegő, főleg a fűtésszezonban
 • Huzat és a dohányfüst
 • Ritka pislogás munka vagy olvasás közben
 • Egyes gyógyszereknek lehet ilyen mellékhatásuk – például a fogamzásgátló tablettáknak, az allergiaellenes szereknek, a tudatmódosító szereknek, az altatóknak és egyes vérnyomáscsökkentő készítményeknek
 • Betegségekben (diabetes, pajzsmirigy, bizonyos autoimmun problémák) szenvedők is tapasztalhatnak szemszárazságot
 • Idős életkor (csökkent könnytermelés)

Mit tehetünk, hogy védjük a szemet?

Használjunk műkönnyet

Enyhébb szemszárazság esetén használjunk tartósítószer nélküli műkönnyet. Ez ideális esetben kiegészíti a szem saját könnytermelését. A középső, vizes réteget pótolja. Általában nem okoz szemirritációt.

Készítsünk meleg borogatást

Egy könnyű textíliát mártsunk meleg vízbe, csavarjuk ki, és borítsuk néhány percre a szemhéjra. Dőljünk le kicsit, hagyjuk hatni a kellemes pakolást. A meleg hatására megnyílnak és aktiválódnak a szemhéj alsó részében található, elzáródott, olajat termelő mirigyek. Ezek felelősek a könnyfilm külső, olajos rétegének működéséért. Érdemes napi rendszerességgel ápolni így a szemet reggel vagy lefekvés előtt. Amellett, hogy nagyon jó érzés a meleg borogatás a szemen, még komolyabb szemproblémákat is megelőzhetünk vele.

Segít a diólevél főzet

Gyuri bácsi, a bükki füves ember ajánlja ezt a gyógynövényt szemünk egészségének megőrzésére. Így készíthetjük el és használhatjuk ezt a főzetet. Forrázzunk le egy csipet diólevelet fél dl vízzel. Kihűlés után szűrjük le, és ujjainkat belemártva simogassuk át vele a csukott szemhéjat. Azon keresztül is belehatol, és oldja a meszes lerakódásokat, melyek akadályozzák a megfelelő működést.

Párologtató a lakásban

Fontos kérdés a lakás levegőjének nedvességtartalma. Ez is vezethet szemszárazsághoz. Szerezzünk be egy jó minőségű párologtatót, és működtessük ott, ahol épp tartózkodunk. Éjszaka a hálószobába is vigyük magunkkal. Szemünk nem záródik tökéletesen alvás közben, így a száraz levegő ebben az állapotban is könnyen kiszárítja.

A száraz szemek rizikóját nemcsak a környezet vagy bizonyos betegségek növelik. Az életkor előrehaladtával a szemünk is gyakrabban száradhat ki, ez tulajdonképpen az öregedéssel természetes módon együtt járó jelenség. Hormonális okok is húzódhatnak a szemszárazság hátterében: a hölgyeknél a várandósság, a fogamzásgátló tabletták vagy a menopauza is okozhatja a kellemetlen tüneteket.

Rengeteg különféle panasz léphet fel akár együttesen is szemszárazság esetén. Gyakran égő érzésről számolnak be az érintettek, szemük továbbá vörös lesz és rendkívül érzékeny. További tünetek lehetnek:

 • Viszketés
 • Idegen test érzése a szemben
 • Égő érzés
 • Homályos látás
 • Túlzott könnyezés
 • Szemfáradtság
 • Sírásnál nem könnyezik a szem

Amennyiben a szem felülete kiszárad, akkor akár sérülések is keletkezhetnek a szaruhártyán, épp ezért nagyon fontos, hogy minél előbb kezeltessük ezt a problémát.

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?