Létrehozva: 2020.01.26.

Százezrekbe kerülhet a dízelautók nehezen észlelhető hibája

Kevesen tudják elképzelni, hogy koromlerakódás miatt milliós kár keletkezzen egy kocsiban. Pedig sajnos van ilyen, és a javítási költség csak az egyik gond, ugyanis durván hosszú ideig tarthat a szervizelés. Inkább előzzük meg a bajt, mutatjuk az intő jeleket, amikre érdemes figyelni!

A bajt sokszor jelzi elsőként a műszerfalon világító DPF szűrő csekklámpa, esetleg villogó „engine” csekklámpa, utalva rá, hogy el van tömődve a szűrő. Gyanús lehet, ha hirtelen megnő a fogyasztás, vagy ha a jármű „szervizmódba” teszi magát, ami miatt a teljesítményben is érzékelhető a korlátozott fordulatszám. A régi típusú autók esetében a „check engine” lámpa is kigyulladhat. Ha ennyi jel láttán sem kapunk észbe, súlyos következményekkel is számolhatunk.

Mintha befogott orral akarnánk levegőt venni

„Ha a keletkező kipufogógáz betömíti a rendszert, azzal más alkatrészeket is tönkretehet: sokszor van csőrepedés, sérül a szűrő hőmérsékleti vagy nyomáskülönbség szenzora, sőt a motorban is kár keletkezhet, mert nem tud távozni a gáz. Olyan ez, mintha befogott orral akarnánk levegőt venni – magyarázza Nyolcas-Kállai Norbert mérnök, a TerraClean technológia szakértője. – A fellépő hibák javítása, például EGR szelep és a hozzátartozó csőrendszer, az izzógyertyacsere, vagy a befecskendező rendszer felújítása sok idő, a tönkretett alkatrészek cseréje pedig horribilis összeg lehet.”

Fotó: TerraClean

Az eltömődés kihathat az EGR rendszerre is, aminek feladata, hogy újrahasznosítsa a kipufogógáz egy részét. Ilyenkor az elektronika dönti el, mikor és mennyi kipufogó gázt fog visszavezetni a motorba, hogy azt újra elégesse. Ha ez a rendszer hibásodik meg, egyes alkatrészek javítása sok százezres tételt jelent.

„A magyar autópopuláció átlagéletkora 14,2 év. Tele vagyunk használt autókkal, ezek közt rengeteg a dízel, de újabban már benzines autókban is gyakran van EGR rendszer, korom részecskeszűrő. Épp ezért számolhatunk vele, hogy a probléma egyre gyakrabban üti fel a fejét” – mondja Norbert a szakember.

Napok helyett másfél óra alatt javítható

Ha a részecskeszűrő eltömődik, az mindig csak okozat. Olyan ez, mint a láz: meg kell találni a kiváltó okot, okokat. Mi ilyenkor egy szoftver segítségével olvassuk ki a hibakódot, ami fényt derít a további meghibásodásokra. Kimérjük a kipufogórendszer ellenállását is, amiből százalékosan megállapítható az eltömődés mértéke. Ettől függ, hogy milyen technológiát alkalmazunk a tisztításra” – mondja Gidófalvi Nándor Loránd gépész, a TerraClean technológia szakértője.

Mi történik ezután? A megszokott módszer, hogy ilyenkor a DPF szűrőt leszerelik, majd egy centrumba továbbítják, ahol valamilyen savas anyaggal vagy vízzel megtisztítják, esetleg kiégetik. Ezt követően juttatják vissza az eredeti szervizbe, ahol visszaszerelik, a komplett folyamat pedig 2-3 napot is igénybe vehet. Erre kínál alternatívát a TerraClean, ahol a részecskeszűrő tisztítás mindössze másfél óra.

Ilyenkor egy speciális, alifás üzemanyagot juttatnak a részecskeszűrőbe, egy gép segítségével mely a folyadékot habbá konvertálja. Ez a hab a szűrőbe jutva terjedni kezd, kitölti azt, és reakcióba lép a korommal, melynek hatására szén-dioxid, és vízgőz távozik a kipufogón keresztül. Egy ilyen négy szakaszos szabadalmaztatott tisztítás során a teljes szűrő végigtisztítható, leszerelni sem szükséges. Aki kíváncsi, végig is nézheti a folyamatot a szervizben, ami után a méréseket és a hibakódokat is megkapja jegyzőkönyv formájában. Így a tulajdonos pontosan nyomon követheti, mi történik az autóval, ahelyett, hogy egy több napos és számára láthatatlan procedúrára hagyatkozna.

A TerraClean itthon elsőként honosította meg ezt a nemzetközi szabadalommal rendelkező tisztítási technológiát, amivel könnyen, gyorsan távolítja el a motorban lerakódott karbont, kátrányt, lakkot vagy egyéb szennyeződéseket. Ez növeli az autó élettartamát, optimalizálja a teljesítményt, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és hosszú távon akár sok pénzt spórol a tulajdonosnak.

Fotó: TerraClean

Ilyen szolgáltatás a rendszermotor tisztítás is, ami a befecskendezési ponttól a kipufogó végéig mindent áttisztít, karbantart és korommentesít. Ennek az elvégzése 30 ezer kilométerenként lenne ajánlott, így el lehet képzelni, milyen lerakódást kell eltávolítanunk egy 2-300 ezer kilométert is megtett jármű esetében! Ez az eljárás évekkel hosszabbíthatja meg a motor élettartamát” – hangsúlyozza a szakember.

A TerraClean Európa nagyvárosaiban már 7 éve jelen van, nálunk azonban csak 2018-tól vált elérhetővé. Jelenleg Budapesten és vonzáskörzetében elérhető, ám gyorsan terjeszkedik. A technológia teljességgel mobil, így akár mozgó szolgáltatásként is végezhető, de arra is van mód, hogy már működő autószervizekben kerüljön bevezetésre. A cél egy országos szolgáltatói hálózat kiépítése, ahol a vidéki városok lakói is élvezhetik a könnyebb, gyorsabb javítási módszerek előnyeit.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!