Létrehozva: 2020.08.13.

Sportolhat-e a cukorbeteg?

A cukorbetegség kezelésének egyik alappillére a speciális diéta és egy teljesen új életmódra való berendezkedés. Ehhez hozzátartozik a sport és a mozgás beiktatása is a hétköznapokba, ami szintén nem egyszerű feladat. Mit érdemes ilyenkor elkezdeni?

Önmagában a sport és a mozgás nem gyógyítja a cukorbetegséget, de segít a rendellenességet kordában tartani és hosszútávon stabilizálni a vércukorszintet. De a mozgás hozzájárul a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásához, és az ideális testsúly eléréséhez is.

Mielőtt belevágunk, kérjük orvos tanácsát

Ha úgy döntünk, hogy elkezdjük, nagyon fontos az edzésterv meghatározásához a mozgásforma kiválasztásához az orvosi konzultáció, hiszen nem mindegy, milyen stádiumban tart a cukorbetegségünk, milyen gyógyszereket kapunk. Fontos, hogy soha ne egy kampányszerű mozgástól várjunk változást, egyfajta rendszerességet vezessünk inkább be az életünkbe. Jó, ha a választott mozgáshoz olyan edzőt, szakembert keresünk, aki jártas ebben a betegségben és akár a dietetikusunkkal is időnként konzultál. A mozgás bevezetésénél fontos a fokozatosság, az állóképesség és az edzettség növelése. Tervezzük meg az edzések időpontját, időtartamát, intenzitását. Kezdhetjük akár különösebb anyagi ráfordítás nélkül is, sétával, kertészkedéssel, otthoni rendrakással, vagy vegyük elő a kerékpárunkat. Ha már ezen túlvagyunk, jöhet a rendszeresebb, aktívabb sport is. Ne kezdjünk bele mozgásba, ha a vércukorszintünk nincs egyensúlyban.

Úszás:

Remek választás lehet az úszás, erősíti az izmokat, fokozatos terhelés a szívnek, hosszú távú kitartás mellett segít csökkenteni a testsúlyt, az orvosok előszeretettel ajánlják cukorbetegeknek is.

Jóga:

Jelentős testsúllyal rendelkezőknek is nagyon javasolt mozgásforma a jóga. Kíméli az ízületeket, serkenti a vérkeringést, növeli az izmok oxigénellátását.

Túra:

Kellemes időjárás esetén a szabadban az egyik legjobb mozgásforma a kirándulás, túra, és intenzívebb edzésformája a tájfutás. Nem csak az izomrendszert erősíti, és jót tesz a cukorbetegeknek, de a tüdő is kitisztul az erdei utakon, a természetben.

Tánc, aerobic

Szuperül átmozgat, sokak kedvence a tánc. Választhatunk társastáncot, de rendkívül népszerű a zumba is. Megizzaszt, felpörget, oxigénnel látja el az izmokat, jó hatással van a szív- és érrendszerre.

Tenisz:

Tenisz, és a tollas is, egy aktívabb mozgásforma, sokan a hosszú élet titkának tartják. A cukorbetegség megelőzésére is fantasztikus.

Kajak-kenu

Fejlesztik a mozgáskoordinációt, erősítik az izmokat. A természet lágy ölén nem csak mozgás, de szuper kikapcsolódás is, csökkenti a stresszt, és a szívet is erősíti. Tavasztól-késő őszig az egyik legszuperebb mozgásforma.

Mikor nem javasolt a sport?

Néhány dologra feltétlenül figyelni kell. Ne kezdjen sportolásba az, akinek vércukorszintje nincsen egyensúlyban tartva. Kezeletlen hipertónia, ismeretlen eredetű szívpanaszok és lázas betegség esetén szintén nem javasolt a sportolás. Az inzulinfüggő cukorbetegeknek figyelniük kell a hipoglikémiára, nekik különösen gondosan meg kell tervezniük az edzést és figyelni a hipoglikémia előjeleire. A sportolásba felnőttként kezdők gyakran beleesnek néhány hibába, ezekre a cukorbetegeknek fokozottan kell figyelniük. Így kerülendő minden olyan edzés, ami ötletszerű, hirtelen és rendszertelen, magas intenzitású, túl hosszú vagy túl erős. Vigyázni kell továbbá, hogy nem menjenek sportolni éhgyomorra vagy teli hassal, valamint a rosszul beállított inzulinnal vagy gyógyszerrel. A sport elkezdésénél a nagyobb testsúllyal is számolni kell, ez fokozott terhelést jelent az ízületeknek, a keringésnek. A sportoláshoz minden esetben megfelelő ruházat szükséges, kiemelt figyelmet fordítva a cipőre. A cukorbetegek perifériás idegrendszere és érrendszere károsodott, aminek következtében megnő a lábon a fekélyek kialakulásának kockázata, ezért komolyan kell venni minden horzsolást, sebet. Még egyszer a lényeg A cukorbetegség sportolással önmagában ugyan nem gyógyítható, de a rendszeres testmozgás segít a betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában, a cukoranyagcsere kiegyenlítettségéhez szükséges normál testsúly elérésében és megtartásában, a szövődmények elkerülésében, javítja a szív- és érrendszer állapotát, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. A testsúly normalizálásával párhuzamosan segít a jobb közérzet kialakításában, ezáltal csökkenti a betegségtudatot, javítja az életminőséget. Már napi 15 perc testmozgás javítja az anyagcsere paramétereket, azonban a heti 5-7 alkalommal végzett 20-30 perc testedzés még hatékonyabban segíti a vércukorszint tartós optimalizálását. A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak valamelyest, de az edzettségi állapotnak megfelelően szinte bármi választható. Legjobbak az állóképességet javító kardiómozgások kevesebb erősítő gyakorlattal. Így megfelelő például a gyaloglás, kocogás, nordic walking, úszás, ellipszis tréner, aerobik, kondicionáló torna, módjával pedig izomerősítő torna, a konditermi edzés is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Aggódva figyelik a tudósok: nagyon furcsa dolog történik a Vénusszal

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

vg.hu

Ő Bíró Ada, a köztévé új mesterséges intelligencia műsorvezetője

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban