YESSS

Soha ne dobd el a cékla levelét, ennyi mindenre használhatod

A céklát általában levél nélkül árulják, ha viszont a piacon mégis a zöldjével együtt kapod, el ne dobd a széles, húsos leveleket! Legalább olyan egészségesek, mint a gumó, és rengeteg mindent készíthetsz belőlük.

A cékla levele ugyanúgy tele van tápanyagokkal, mint a gumó, de a jellegzetesen földes íz helyett inkább édes, ha megkóstoljuk. Kiváló vérképző, és a máj méregtelenítő folyamatait is támogatja. Tele van A-, B1-, B2- és C-vitaminnal, folsavval,foszforral, nátriummal, káliummal, magnéziummal, és természetesen vassal. Épp ezért nem érdemes elpazarolni, és a kukába dobni. Inkább mosd meg, és készíts belőle valami finomat!

Fotó: Pixabay.com

A vesekőre hajlamosaknak azonban vigyázniuk kell a cékla fogyasztásával, annak oxálsav-tartalma miatt. Ez a vegyület a kalciummal összekapcsolódva kalcium-oxalát veseköveket hozhat létre. A gumóhoz hasonlóan a leveleknek is magas az oxálsav-tartalma. Arra is vigyázz, hogy viszonylag hamar megfonnyadnak a levelek, így minél hamarabb használd fel őket, ha salátába akarod tenni, esetleg megfőznéd.

Fotó: Pixabay.com

Ha céklalevet facsarsz, dobd bele a levelet is a gyümölcscentrifugába. Felszeletelve vagy apróra tépkedve a salátához is hozzáadhatod. Rukkolával, más zöldségekkel, esetleg naranccsal kiegészítve, és egy hagyományos, joghurtos salátaöntettel megbolondítva remek diétás fogás lesz belőle. Pitében, zöld turmixban, vagy párolt köretben a spenótot is kiválthatja, vagy egy részét helyettesítheti. Párolva, citromlével, fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesítve remek fogás lesz belőle. Ha ennél is pikánsabbat szeretnél, a zöldfűszereket cseréld curryre. A leveles kelhez vagy a mángoldhoz hasonlóan levesekhez is adhatod.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?