SIKK

Az első tetovált nőt az indiánok rabolták el

2015 nyarán az ezüst és arany tetoválásmatrica a divat. Tavaly a hennaminta volt menő. Gondolnád, hogy az első igazi tetoválások több mint 150 éve készültek? Mutatjuk a bátor nőket, akik először varrattak magukra mintát.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Maud Wagner, megbabonázta a díszes bőr

Nyitóképünkön, mely 1911-ben készült, az első női tetováló mester látható. Tekintete elszánt, félelmet nem ismerő. A XIX. század végén, XX. század elején bizony kellett is bátorság ahhoz, hogy bárki, pláne egy nő tetováltassa magát! Nem úgy, mint most, amikor többek között matricával oldjuk meg a feladatot... Amerikában nemrég megjelent egy kötet, mely ezt a korszakot idézi fel.  A tetovált nőkről szóló könyv különleges időutazás, az anyagból a The New Yorker közölt válogatást, érdemes belekukkantani az albumba!

 

Olive Oatman (1858), aki farkasfogakkal élt

Õ az első fehér nő, akinek tetoválása lett, méghozzá eléggé kalandos körülmények között. Olive családját megtámadták a Yavapais indiánok, szüleit megölték, őt végül a Mohave indiánok mentették meg, akik be is befogadták. A törzs minden tagja tetovált volt, így Olive is mintákat kapott a bőrére, nem is akárhová, az arcára varrtak farkasfogakat. A fiatal lány 19 évesen hagyta el a törzset, és tetoválása miatt egész Amerikában híres lett. De tetoválása miatt örök boldogtalanságra ítéltetett.

Anna Mae Burlington Gibbons: olasz klasszikusokkal pózolt

A nagy gazdasági válság idején sok korabeli tetoválthoz hasonlóan ez a hölgy is cirkuszi látványosságként kereste kenyerét. Férjével Charles Gibbons tetoválómesterrel afféle utazó stúdióként járták Amerikát. A családi vállalkozás reklámarca természetesen a feleség volt, aki tényleg komoly műveket viselt magán. Bőrén Botticelli és Michelangelo alkotásainak egy-egy részlete, illetve George Washington portréja is felfedezhető volt.

 

Mildred Hull: úgy döntött, egyedül varrogat

Kezdetben kétemberes munka volt a minták felvitele a bőrre. A nőknek mindenképp segítségre volt szükségük ahhoz, hogy dolgozni tudjanak. Mildred volt az első, aki férfi segítség nélkül, egyszemélyes technikával tetovált. Ügyfelei legtöbbször a szerelmük nevét, vagy az „Anya” szót varratták magukra.

Betty Broadbent a világkiállítás botrányhőse lett

Annak idején elképesztő merészségnek számított, hogy a teljes testén tetovált Betty benevezett az 1937-es világkiállítás apropóján megrendezett szépségversenyre. Azért volt ez nagy dobás tőle, mert ez volt az első olyan szépségverseny, amit a televízió is közvetített. Ezzel Betty egy csapásra híres lett, és elérte, hogy folyamatosan szerepeljen a legnevesebb magazinokban. Többé nem is volt gondja, mert hatalmas gázsiért vállalt szerepléseket szórakozó- és üdülőhelyeken, cirkuszban és különböző bárokban.

Cindy Ray, megszállott tattoo-s, még ma is dolgozik

A Miss Technicolor művésznéven futó, sűrűn tetovált hölgy Ausztráliában és Új-Zélandon bukkant fel különböző show műsorokban. Amikor rájött, hogy kezd kiöregedni a magamutogatásból, kitanulta a tetoválás összes csínját-bínját és saját szalont nyitott Melbourne-ben. 40 éve megszállottan varrja a mintákat, és még most is dolgozik. Igaz, már csak hétvégente, egy Melbourne melletti, kicsi stúdióban.  

 

Elizabeth Weinzirl: elkápráztatta házi dokiját, aki a férje

Ez a nő egy rejtély! Egy jól menő orvos unatkozó feleségeként bonyolódott bele a tetoválásba. 47 éves volt, amikor az első minta felkerült a testére, de többé nem tudott leállni. Újabb és újabb motívumokat varratott a bőrére, érdekes módon mindez egyáltalán nem zavarta a férjét, sőt! Mire ez a fotó készült (1961) gyakorlatilag a teljes testfelülete megtelt mintával.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?