Létrehozva: 2020.06.11.

A Vanguards nemzetközi szakemberekkel épít budapesti központú divatipari holdingot

A növekvő divatipari vállalkozások felvirágoztatását tűzte ki céljául a Vanguards, amely olyan márkákat szeretne támogatni, amelyek hasonló kihívásokkal néznek szembe, mint egykor a Nanushka.

A nemzetközi szakemberekből álló holdingról és a Nanushka sikertörténetéről is beszélt Gubicza Ágoston, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. többségi tulajdonosa, Baldaszti Péter, a Nanushka vezérigazgatója és Szécsi Balázs, a GB & Partners portfóliókezelési igazgatóhelyettese.

Kiknek szól a Vanguards, és milyen márkákat segítene? Fast fashion is szóba jöhet, vagy az egyediség a fókusz, vagy éppen luxusmárkákat építenének inkább? Hogyan választják ki, hogy mely márkákat szeretnének támogatni?

Gubicza Ágoston, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. többségi tulajdonosa

Gubicza Ágoston: A Vanguards célja a modern luxus jövőjének építése az üzleti növekedés, valamint a fenntarthatóság ideális egyensúlya mellett. Divat, luxus, lifestyle és életmód cégek állnak a tevékenységünk fókuszában. Olyan ígéretes jövőképpel és bátor vízióval rendelkező márkák, amelyek bevétele 1–10 millió euró között van. Platformunkat mindezt szem előtt tartva fejlesztettük ki annak érdekében, hogy támogassuk a merész, kreatív elképzeléseket. A fast fashion – árazásából fakadóan – nem igazán lehet fenntartható, ezért ez a szegmens nincs az érdeklődésünk középpontjában. A három eddigi divatipari befektetésünk is a Vanguards csoport része lesz: a Nanushka, az Áeron divatcég és az Arkiv-Monotik fashiontech vállalkozás.

Kikből, milyen szakemberekből áll a Vanguards csapata?

Baldaszti Péter, a Nanushka vezérigazgatójaForrás: MICHELE YONG/Michele Yong

Baldaszti Péter: Nemzetközi, széleskörű iparági tapasztalattal és erős küldetéstudattal rendelkező szakemberek alkotják a Vanguards vezetői csapatát (lásd keretes írásunk). Tudatos építkezés eredménye, hogy jelenleg a Vanguards vezetésének tagja több nemzetközi divatipari nagyágyú is. A Vanguardsban cél volt, hogy egy erős nemzetközi stratégiai stáb alakuljon ki, Európa-szerte kiemelkedő divatipari tapasztalattal.

Nemzetközi nagyágyúkkal dolgozik a VanguardsA cégcsoport vezetése a legkiválóbb nemzetközi szakemberekből áll, az akvizíciós alelnöki tisztséget Francesco Giannaccari, a Gucci és a Tom Ford márkák korábbi vezető menedzsere tölti be, a csoportszintű pénzügyi igazgató Jonathan Wood, aki a Tiffany márka EMEA területért felelős pénzügyi igazgatói pozíciójából csatlakozott a társasághoz, a Tiffany előtt pedig tíz éven át a Gucci Groupban töltött be csúcsvezetői pozíciókat. Duncan Gowers a divat, lifestyle és szépségiparban dolgozott, különböző területeken ugyan, de legfontosabb feladata mindig a brandépítés volt. Korábbi ügyfelei többek között az Armani; Ermenegildo Zegna; Belmond; Woolrich; Hugo Boss; Estée Lauder; Versace voltak. Chloe Sippe kollégánknak több mint 15 éves vezetői tapasztalata van a luxus divatiparban USA, EMEA és APAC területen, kiemelkedő e-commerce szakértelemmel. Jess Green szintén széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a divatipar területéről, a Ganni US-től érkezett, ahol az észak-amerikai terület értékesítési igazgatójaként dolgozott. A Vanguardsban legfontosabb feladataként az értékesítést, a boltnyitásokat, az operációt és az e-commerce tevékenységet vezeti az Egyesült Államokban.

Milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a Nanushka márkának a sikertörténetének kezdetekor?

Baldaszti Péter: A Nanushka márkát Sándor Szandra alapította 2005-ben. A márka indulása óta ígéretes tehetségnek számított a hazai és nemzetközi piacon is, azonban néhány évvel az alapítása után, 2008-ban a világgazdasági válság igen nehéz pénzügyi helyzetet teremtett a cég számára. Ennek ellenére az időszakot sikerült átvészelni, sok személyes áldozat és családi segítség árán. Mindezek ellenére 2016-ra az ígéretes fejlődés ellenére is a csőd közelébe jutott a cég.

Gubicza Ágoston: A fordulópontot az jelentette, hogy a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap befektetőként beszállt a cégbe, stratégiai és operatív támogatást is adva a márkának, valamint az akkor már sikeres üzletember Baldaszti Péter, Szandra partnere csatlakozott a cég vezetéséhez. Az életben maradáshoz radikálisan változtatni kellett a Nanushka addigi működésén, új alapokra helyezve, új menedzsment csapattal nekiindulva a cég revitalizálásának.

Baldaszti Péter: Ez a vállalati működés szempontjából azt jelentette, hogy a kezdetben pár tucat munkatárból álló cégből egy mára több mint 150 főnyi szakembert magában foglaló szervezetet alakítottunk ki. A cég vezetésének fele külföldi szakemberekből áll, akik sok tíz éves tapasztalattal rendelkeznek, amit a világ vezető divatcégeinél szereztek meg, s most ezt a hatalmas értékű tudást hozzák magukkal és osztják meg a magyar kollégákkal.

Szécsi Balázs portfóliókezelési igazgatóhelyettes, GB & PartnersForrás: GB & Partners

Szécsi Balázs: Természetesen ez a folyamat is áldozatokkal járt, át kellett alakítanunk a Nanushka teljes addigi partnerhálózatát, újragondolni a kizárólagos nagykereskedelmi szerződéseket, amelynek eredményeként számos korábbi disztribútortól átvette a teljes értékesítési portfóliót a házon belül felállított csapat. Megújult a márka webshopja, majd tavaly a márka arculata is.

Hol tart ehhez képest mára a Nanushka? Hogyan hat a többi tervezőre és a hazai divatszakmára a Nanushka sikere?

Baldaszti Péter: A menedzsment és a tulajdonosok tevékenységének köszönhetően az árbevételünk 2017-től dinamikusan növekedni kezdett. 2018-ban váltunk először profitábilissá, azonban a tulajdonosok osztalékot nem vettek ki a cégből, a megtermelt profitot beruházásokra fordítottuk. A befektetés és az erőfeszítések megtérültek: 3 év alatt húszszorosára nőtt a bevételünk, a Financial Times leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáján pedig a 406. helyen állunk. A Nanushka mára egy nemzetközileg is elismert magyar divatcéggé vált. Kollekcióinkat több mint 350 viszonteladón keresztül 40 országban forgalmazzuk világszerte, online értékesítéssel pedig több mint száz országban vagyunk elérhetőek. Termékeink megtalálhatóak – szinte kivétel nélkül – a legnagyobb luxusáruházak kínálatában. A Nanushka a nemzetközi sajtó- és szakvélemények szerint is a világ egyik leggyorsabban fejlődő divatipari vállalkozása. Stratégiánk kiemelt része, hogy fenntartható divatmárkát építsünk, ezért a termékek gyártásától a csomagoláson át az értékesítésig arra törekszünk, hogy felelős vállalkozásként mérsékeljük környezeti hatásunkat, és példát mutassunk.

Gubicza Ágoston: A cég 2016-ot még 331 millió forintos árbevétellel zárta, 2019-ben ez az összeg már a 6,7 milliárdot is meghaladta, a viszonteladók száma pedig ebben az időszakban 60-ról 350-re növekedett. A cég 2018 májusa óta nyereségesen működik, a 2019-es év pedig minden várakozást felülmúlt. 2019-ben 130 ezer terméket gyártottunk és adtunk el A Nanushka árbevételének 97 százaléka származik exportból, 3 százalékot a budapesti üzlet eladásai hoznak.

A Nanushka létszáma, a munkavállalókat, szerződött vállalkozókat, tanácsadókat, valamint a külföldi kollégákat beleszámolva 2020 januárjában 153 fő volt. A Nanushka által közvetett módon, szerződött partnerein keresztül, üzemeiben foglalkoztatottak emberek száma pedig 1260 fő.

Baldaszti Péter: 2019 októberében megnyitottuk első tengerentúli márkaboltunkat New York egyik legdivatosabb és legkedveltebb városrészében, a Sohóban. Az impozáns, háromszintes, 350 négyzetméteres bolt olyan luxusmárkák üzletei közelében helyezkedik el, mint a Louis Vuitton, a Gucci vagy az Apple.

Szécsi Balázs: A terjeszkedés természetesen nem áll meg a New York-i üzlettel, idén szeptemberben nyílik meg az új flagship store Londonban, azon belül is a Mayfair-ben található Bruton Streeten. A cég 2020-as év árbevétele a tervek és az előzetes megrendelések alapján újfent duplázódott volna, ezt a trendet töri meg a koronavírus okozta gazdasági visszaesés, ami a divatipart kifejezetten erősen érinti. Ennek ellenére is 10%-os növekedést várunk a 2019-es évhez képest.

Gubicza Ágoston: A Nanushka sikere egy egész hazai iparág sikere is, hiszen a Nanushka termékeit nemcsak itthon tervezik meg, hanem döntő részben Magyarországon is állítják elő. A Vanguards ezt a sikert szeretné megtöbbszörözni, további márkákra kiterjeszteni.

Mik az általános kihívások, amelyekkel egy márka szembesülhet, és amiben a Vanguards segíteni tud? Mekkora tőke kell egy márka felvirágoztatásához?

Baldaszti Péter: A Vanguardsszal a növekvő divatipari vállalkozások fejlesztését tűztük ki célul. Olyan márkák építését, amelyeknek hasonló kihívásokkal kell szembenézniük, mint amelyekkel a Nanushka is találkozott sikertörténetének kezdetekor.

Gubicza Ágoston: A Nanushka és a GB & Partners végigjárta a növekedési skála összes állomását, és szembenézett azokkal a kihívásokkal, amikkel egy négy év alatt $700.000-ról $30.000.000-ra növő márka szembenézhet. A Vanguardsszal egy olyan platformot építünk, amelynek segítségével ez a siker más márkák számára is megvalósíthatóvá válik.

Mi szükséges ahhoz, hogy egy márka ne csak itthon, hanem nemzetközi szinten is népszerű, stabil és jövedelmező márkává váljon?

Baldaszti Péter: Nemzetközi sikerek eléréséhez elengedhetetlen, ám nem elegendő a kiváló termék. A divatipar kifejezetten tőkeigényes iparág. Be kell fektetni termékfejlesztésbe (design), a márkaépítésbe és a kereskedelmi hálózat kiépítésébe is. Ezek hosszú távon megtérülő befektetések, a divatipari vállalkozások alapvető működéséhez szükséges költségszint magas. A profitabilitás elérésének a kulcsa a növekedés. Gyorsan növekvő divatcégek indításához pedig külső forrás bevonása indokolt.

Szécsi Balázs: Egy divatipari vállalkozás építése során legalább akkora hangsúlyt kell fektetni a pénzügyi tervezésre, mint a kreatívra. Egy Nanushka méretű és komplexitású vállalatot működtetni nem lehet megfelelő operatív háttérrendszer nélkül, aminek ugyanúgy része a prudens és transzparens pénzügyi folyamatok és kontrolling rendszerek, mint a varrónők. Ennek kiépítésében és a társaság szemléletének átformálásában sok szerep fog jutni a Vanguards és az alapkezelő szakembereinek, akik aktívan fogják támogatni a Vanguards csoport minden tagjának stratégiai és operatív működését.

Gubicza Ágoston: A Vanguards kifejezett célja, hogy nemcsak hazai, hanem nemzetközi projektekbe is fektessen, jelenleg is vizsgálunk számtalan potenciális befektetési célpontot Londonban, Párizsban és Milánóban is. A további befektetésekhez szükséges forrást a GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap biztosítja.

Hol tart jelenleg a magyar kreatív- és divatipar hazai, valamint nemzetközi tekintetben, és mik a célkitűzések hosszú, illetve rövid távon?

Gubicza Ágoston: A divat iránti belföldi, hazai kereslet az utóbbi időben folyamatosan fejlődik, a gazdaság fejlődésével párhuzamosan. Azonban a magyar felvevőpiac nem elég a továbblépéshez, elengedhetetlen a turizmusra támaszkodni. Ezt az építkező folyamatot rövidtávon nagymértékben megnehezítették a koronavírus okozta korlátozások, ugyanakkor ez jelenthet új lehetőségeket is a jövőre nézve.

Mennyire szükséges napjainkban egy márka online jelenléte a különböző platformokon (Instagram, Facebook, stb.), az árbevétel mekkora részét teszi ki az online kereskedelem?

Baldaszti Péter: A Nanushka az elmúlt években kiemelkedő nemzetközi ismertségre tett szert. Az Instagram a márka digitális profiljának egyik legfontosabb eleme, a Nanushka az elsők között használta ki a platform nyújtotta lehetőségeket. A legrangosabb divatipari eseményeken (New York-i Fashion Week, párizsi Fashion Week) vettünk részt, ami garantálja, hogy a márkát a nyugati versenytársainkhoz hasonló érdeklődés fogadja. A ruháinkat a PR stratégiánknak köszönhetően számos nemzetközi híresség (Jennifer Lawrence, Katy Perry) hordja, ami növeli a márka ismertségét a vásárlók és a sajtó körében is.

Magyarországon mik a tapasztalatok? Az emberek tudatosan keresik a hazai márkákat?

Gubicza Ágoston: Az utóbbi években – többek között a fenntarthatóság fókuszba kerülésével – egyre nagyobb figyelmet és hangsúlyt kaptak a hazai márkák, tervezők, a vásárlók egyre szívesebben és tudatosabban vesznek tőlük termékeket, és választják a magyar designerek által, itthon készített ruhadarabokat, kiegészítőket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SIKK

Itt a szerelmesek tesztje! Ilyen egy igazi húsvéti randi

SIKK

Biztos, hogy ma akarsz sütni és mosni? Ezek a legdurvább húsvéti babonák

SIKK

Boruljon zöldbe a ruhatárad is! Ezek a legmenőbb zöld szettek idén tavasszal

SIKK

Titokban megváltozott az Instagram, panaszkodnak a felhasználók

SIKK

Azt hitted, aranyból csak ékszer készül? Íme 10 kozmetikum arannyal

SIKK

Lelepleztük a stylistok vörös szőnyeges titkait: nincs többé divatbaki, ha te is betartod őket

SIKK

Justin Bieber Nanushka kabátban feszített a Super Bowlon

SIKK

Moss hajat fordítva, eszméletlen lesz a hatás