SIKK

A nyár új sztárja: a hosszú ujjú fürdőruha

Van, aki szerint minél kisebb a bikini, annál jobb. Akik viszont tartanak a naptól, azok akár hosszú ujjút is húznak a strandon. De vajon mire jó a kivágott, haskilógatós, hosszú ujjú fürdőruha?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Új szintre lépett az UV-sugarak elleni védekezés:

az amerikai és nyugat-európai áruházakban megjelentek a hosszú ujjú fürdőruhák, amelyek alaptípusa leginkább gyermekkorunk szép emlékű tornadresszeire emlékeztet.

Ezt a verziót egy amerikai tervező Lisa Moore találta ki, eredetileg azért, mert bőrrákot túlélt huszonéves húgának keresett valamilyen csinos, mégis sokat takaró dresszt. Amikor szembesült vele, milyen kicsi a választék, személyes küldetéséül választotta, hogy megmutatja a nőknek: összefér a divat és a nap elleni védekezés. Az általa tervezett fürdőruhák tökéletesen kiszűrik az UV-sugarakat, ráadásul, mikroszálas anyaguknak köszönhetően be sem füllednek. A hosszú ujjú dresszek a hűvösen elegáns szürkétől a fiatalos neonszínekig ezerféle változatban kaphatók. Az alapmodell egyébként a szörfösök ruházata: ők azért hordanak minél többet takaró ruhát, hogy megóvják magukat a szörfdeszka és a bőr súrlódásából eredő sérülésektől.

Ám sokan nem elégszenek meg ennyivel: a hosszú ujjú fürdőruha divat lett: a trendi darabok leginkább a hasvillantós pólók tengerparti változataiként funkcionálnak.

A divatfelsők szinte csak a kart és a dekoltázst takarják, a mell alatti tájékokon már egyszerű bikiniként működnek.

A bőrgyógyászok egyébként a ruhadarabbal kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy a teljes védelem csak illúzió: textílián keresztül is simán le lehet égni, vagyis a naptejet az elvileg fedett részeken se feledjük.

De akkor vajon mire is jók ezek a felsők? Valószínűleg nem sokkal többre, mint az eddigi bikinik. Illetve egy hasznukat mégis megtaláltuk: a jellemzően a dekoltázson és a karon jelentkező napallergia ellen lehet, hogy adnak némi védelmet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?