ÚTISÚGÓ

Saint Tropez-t Louis de Funes csendőrfilmjei tették híressé, de nem ezért járnak ide a szupergazdagok

Sok híres ember megfordult a francia kisvárosban, néhányan közülük örökre itt is ragadtak.
  • Szerző: RIPOST

Alig egy ugrásnyira a legendás francia riviérától, egy, a Földközi-tengerbe nyúló félsziget partján található a bájos település, Saint Tropez. A mindössze 4600 állandó lakosú városkában 600 üzlet, 800 férőhelyes kikötő és 20 kilométer hosszú, fehér homokos tengerpart csalogatja ide a luxusra éhes turistákat. A település nevét a Marseille-i Szent Viktor apátság adta a XI. században, egy kis kápolnát emelve itt, melyet San Torpes-nak neveztek el. E köré épült azután a település, neve így lett Saint Tropez. Hangulatos utcáin szebbnél szebb házacskák, paloták között sétálgathatunk, és a modern épületek sem rontják az összképet.

A XIX. század elején Saint Tropez az avantgarde művészek kedvenc találkozó helye volt. Műveik közül sokat megcsodálhatnak a Musée de l'Annonciade falain. Ha ott járunk, nem szabad kihagyni a Pillangók házát (La Maison des Papillons) sem, ahol több mint 2000 csodálatos példányt nézhetünk meg, köztük számos ritka fajtát is. A városka híres lakója volt Brigitte Bardot színésznő, akinek szobrát azon a téren helyezték el, ahol a Musée de la Gendarmerie et du Cinéma (azaz a Csendőrség és a Mozi múzeuma) épülete is áll. Nem véletlen a kettős név, hiszen a XIX. században az épület valóban az akkori csendőrség székhelye volt, a XX. században pedig a legendás Louis de Funes filmek fontos helyszíne. A múzeumban számos relikviát gyűjtöttek össze a film forgatásaiból, de belenézhetünk a csendőr-filmek és a XX. századi szépség ideál, Brigitte Bardot a helyszínen forgatott És isten megteremté a nőt című filmjének részleteibe is.

Akik jártak már itt, azt ajánlják, mindenki töltse fel a bank- és hitelkártyáit, ha Saint Tropez-ba készül, hiszen itt a nagy divatházak üzletei, a kézművesek és híres iparművészek butikjai csábítanak pénzköltésre. A hangulatos éttermekben a helyi gasztronómia és borok remekeit élvezhetjük, majd folytathatjuk az estét finom koktélok társaságában a számtalan exkluzív bár egyikében.

A homokos tengerparton a Földközi-tenger pompás hullámai simogatnak, de ki is hajózhatunk a kikötőben álló jachtok fedélzetén. A csöppnyi városkában 53 különböző kategóriájú szálláshely (B&B vendégháztól az 5 csillagos szállodáig), illetve apartmanok, kiadó szobák várják a turistákat.

Mindemellett kiváló kiinduló pont a francia riviéra híres üdülőhelyeinek Cannes, Nizza, Antibes, vagy Monte Carlo meglátogatásához is.

Ezen a weboldalon sok segítséget kapsz az utazáshoz: Saint Tropez-i szállásokat itt találsz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?