Létrehozva: 2020.05.07.

Repülő autóké a jövő?

Egyre többen kóstolgatják az új lehetőséget, a repülőautót, mely a most már nem is olyan távoli jövő egyik legfontosabb járműve lehet. Kivéve persze, ha a koronavírus okozta gazdasági válság egy időre ismét csak elnapolja őket.

Nem véletlen, hogy egyre több gyártó foglalkozik egészen komolyan repülni is képes gépkocsik tervezésével. Sokak szerint egyértelműen ez lesz a jövő…

Az első két repülőautó

Az ütőlapok a Volvot és a Lotust is birtokló kínai Zhejiang Geely Holding Groupnál vannak – a cég akkor szállt be a repülőautók gyártásába, amikor bekebelezte a Terrafugia repülőautó gyártó céget. A vállalat a kétezres évek eleje óta fejleszt új generációs gépeket, méghozzá sikerrel. Első modelljük prototípusa, a Transition, 2009-ben épült, és jövőre elviekben indulhat a gyártás is – a szükséges összes engedélyt megkapta a cég az amerikai kormánytól. A cég másik szárnyas négykerekűje, a TF-X pedig egészen az űrkorszakot idézi. Teljesen elektromos meghajtású, maximális sebessége 320 km/h, és egy töltéssel akár 800 kilométer távolságot is képes megtenni. A tervek szerint ezzel a modellel 2023-ban már találkozhatunk is az utakon.

Pilótavizsga és számos akadály…

Nagyon jól hangzik, hogy a jövőben akár repülő autókkal is közlekedhet az, akinek van rá elég pénze, de vajon mivel jár mindez? Szögezzük le gyorsan: a repülő az repülő. Vagyis sofőrjének a jogosítvány mellett pilótavizsgával is rendelkeznie kell, a járműnek pedig meg kell felelnie a hagyományos repülési szabályoknak is (jelzőfények, radar stb.). Plusz tegyük hozzá azt is, hogy a repülőautóval nem lehet majd csak úgy, az utca végén felszállni! A levegőbe emelkedéshez el kell gurulni az első reptérre és ott felszállási engedélyt kell kérni.

Bevillantak a képbe a drónok

Persze hamar kiderült, hogy repülőautót csak piszok drágán lehet előállítani, emiatt vélhetően nemigen lesz kapós a termék. Mindenképpen árcsökkentő tényezőkre volt tehát szükség. Ennek kapcsán került fókuszba egy nem olyan rég óta használatos repülőszerkezet – azaz a drón -, mely sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldást jelent. Szakértők arra tippelnek, hogy ez lesz az a gépezet, mely a jövőben átalakíthatja majd át a városi közlekedést. Az arab országokban például már most működik drón-taxi cég.

TF-2-es luxusdoboz

Még csak koncepció, de már létezik egy olyan nagyteljesítményű drón, mely egy teherautó testre illeszkedő repülő alkalmatosság. A tervek szerint az embert szállító drónokban pilóta is lesz, de csak a biztonság kedvéért. A repülő „drónbuszok” teljesen autonómok, vagyis önállók lesznek. Az utasok kényelmét zajcsökkentő hangszórók, hangulatvilágítás, 360 fokos panoráma, forgó ülések és érintőképernyős vezérlés szolgálja majd. Elég lesz csak beütni az úti célt, és két percen belül már fel is kap minket a földről egy drón, hogy elrepítsen a célállomáshoz.

 

A TF-2 tervezett teljesítménye

Szállítható utasok száma

4

Önsúly

3400-3630 kg

30 percen keresztül szállítható rakomány súlya

410-500 kg

Maximális sebesség

315-333 km / h

Maximális hatótávolság

445-555 km

Repülés óránkénti költsége

100-110.000 Ft

Egy tanulmány szerint 2030-ban világszerte már 1 milliárd repülőutat fogunk megtenni légitaxikban.

Néhány éven belül az égi közlekedés hozhat megoldást a városi dugókra: a Boston Consulting Group előrejelzése szerint 2030-ban az emberek mintegy egymilliárd repülőutat fognak megtenni pilóta nélküli légi taxikban, miután a megosztó szolgáltatások a föld feletti fix útvonalakon is megjelennek.
Egy elektromos „repülő autó” prototípusát mutatta be Tokió közelében a japán NEC Corp. elektronikai cég. Először a teherszállításban szeretnék hasznosítani a technológiát
A vállalat abikói üzemében tartott bemutató során a négy propellerrel felszerelt drónszerű jármű 3 méteres magasságba emelkedett, majd nagyjából egy percnyi lebegés után visszaereszkedett a talajra. Már 2030-tól alkalmaznák a városi közlekedésben. A repülő autók a turizmus, a szabadidős tevékenységek, a teherszállítás terén és a katasztrófa sújtotta területeken zajló mentési munkálatokban egyaránt hasznosíthatóak lennének, továbbá segíthetnének enyhíteni a közlekedési dugókat, ám a rájuk vonatkozó szabályozások még hiányoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!