OTTHONKA

Rajtad is futkosna a hideg ebben a bizarr temetőben

Simán vannak olyan helyek, ahol a temető egyáltalán nem úgy néz ki, ahogy megszoktuk…  
  • Szerző:

Sírhantok a víz alatt (Florida)

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Instagram

Egy furcsa fickó gondolt egy nagyot, elhatározta, hogy létrehoz egy csodaszép tenger alatti temetőt a floridai partok közelében. A Neptune Memorial Reef nevű nyughely 2007-ben meg is nyílt, és valóban a világ legszokatlanabb, leglátványosabb sírkertjeinek egyike lett. Épp úgy néz ki, akárcsak az elsüllyedt város, Antlantisz. Szeretteik sírját búvárfelszereléssel látogathatják a rokonok.

 

Hátborzongató katakomba (Párizs)

Fotó: Profimedia

Nagyjából 6 millió ember földi maradványait rejti a francia főváros alatti, mintegy 300 km hosszú alagútrendszer. A 18. században Párizs rohamosan terjeszkedett, a köztemetőket felszámolták, a halottak csontjait pedig leszállították a vájatokba. Sokak szerint exhumálás megzavarta a régi halottakat, akik így többé már nem tudnak nyugodni, odalent kísértenek a katakombában.

 

Ég és föld között lebegő koporsók(Kína)

Fotó: Profimedia

Egészen bizarr a meredek sziklafalak oldalába függesztett fakoporsók látványa. Ez a temetkezési stílus Kínában a leginkább elterjedt – több ezer függő koporsó található országszerte, de a Fülöp-szigeteken is találhatók hasonló temetkezési helyek.

 

Kékbe borult cifra fejfák (Szaplonca, Erdély)

Fotó: MTI

Máramaros megyében, Szaploncán igazán különleges temetkezési stílus alakult ki, melyet a múlt század derekán alkotó Stan Ioan Pătraș fafaragó honosított meg. A mester élénk színű olajfestékkel festette meg a fejfákat, melyekre humoros sírfeliratokat és naiv képeket is elhelyezett. Halála után tanítványai vitték tovább a hagyományt, így Szaploncán már vagy 800 ilyen síremlék található.

 

Maffiavér áztatta föld (Jekatyerinburg, Oroszország)

Fotó: Profimedia

Kellemes erdei környezetben található az orosz bandaháborúk halottait befogadó csendes temető. Első pillantásra nem tűnik fel a szemlélődőnek, hogy erre a helyre nem mindenki természetes halállal került. Közelebbről megnézve viszont egészen hátborzongató, ahogy néhány megalomán sírkő pöffeszkedik a többi szerény sírhant közt. Ezek a maffiasírok – hatalmas fekete gránitlapjukra az orosz maffia tűzharcban vagy más módon elesett tagjainak egész alakos képét gravírozták. Nevüket pedig aranyozott betűkkel vésték az éjfekete kőbe…

 

Koponyák a csontházban (Hallstadt, Ausztria)

Fotó: Profimedia

Hófödte hegycsúcsok ölelésében található az osztrák városka, Hallstadt, melynek legfontosabb látványossága a Mária mennybemenetele templom. Egész pontosan a mellette lévő temetőkertben található, 17. századi csontház. Itt sorakoznak a temetőben el nem férő elhunytak koponyái: szám szerint körülbelül 700 mívesen kifestett és 500 dísztelen.

Fakeresztek a sivatagban (Chile)

A dél-amerikai országban az 1900-as években fellendült a bányászat. Annak idején tömegek áramlottak jó kereset reményében az Atacama-sivatag területén lévő bányákhoz. Az ő emléküket őrzi ez a különös temető. Több ezer ember nyugszik itt, fakeresztek alatt.

 

 

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?