OTTHONKA

Virágot ültetsz az erkélyre? Akkor ezt soha ne felejtsd el

Nem csak neked van szükséged naponta táplálékra, a balkonnövényeidnek is! Hogyan pótold a gyorsan kiürülő tápanyagot? Íme!

Tavasztól őszig erősen fejlődnek a növények, hamar felélik földjükből a tápanyagot.

Ne várd meg, míg sárgulni kezdenek a levelek! Ez a tápanyaghiány egyik legbiztosabb jele.

A tápanyagot pótolni kell. Mit kínál a piac?

Tápkorong

Fél évig ellátja a növényt tápanyaggal. Ültetéskor minden tő alá helyezz egy tabletta tápkorongot.

Gyantaburkolt műtrágya

A gyantaburkon keresztül az öntözés és a meleg levegő hatására, lassan oldódik ki a tápanyag, ez hosszú ideig megoldja az utánpótlást.

Táprudak

A növény földjébe szúrt táprudak az öntözővíz hatására fokozatosan kioldódnak. Akár több hétig is biztosítják a tápanyagellátást.

Tápoldatok

A hosszú távú megoldások mellett érdemes heti rendszerességgel tápoldattal vagy öntöző műtrágyával öntözni. A hatása azonnali, de rövid hatóidejű.  Ezt tudja legkönnyebben felszívni a növény. Virágzás előtt is hasznos a tápoldatozás vagy ha a növény már láthatóan kinőtte a cserepét. Amennyiben a virág levelein szín- vagy árnyalatváltozást tapasztalsz, akkor is gyors segítség a tápoldat. Árban is ez a legolcsóbb.

Mire figyelj tápoldatozáskor?

  • Csak nedves földre locsold vagy permetezd. Ha száraz a föld, sérülhet tőle a növény gyökere.
  • A tápoldat ne kerüljön a növény zsenge hajtásaira, virágaira.
  • Átültetés után még várj a tápoldatozással. Sérült gyökérzetű növényt ne öntözz tápoldattal.
  • Tartsd be az ajánlott időt, ne öntözd gyakrabban az oldattal.
  • Az oldat ne legyen töményebb az előírtnál, inkább hígabb.
  • Lassan, fokozatosan adagold a növény földjére a tápoldatot.

HÁZI PRAKTIKÁK, TERMÉSZETES NÖVÉNYTÁPOK

A méregdrága és egészségtelen, műtrágyát felhasználó alkalmazások helyett fordulj a természetes és olcsó megoldások felé.

Konyhai műveletek közben is a balkonodon éhező-szomjazó virágok jussanak eszedbe.

1. Mosóvíz

Gabonák, zöldségek mosóvizét, tojás vagy zöldségek maradék főzővizét kihűtve öntsd a növények földjére. Kivéve persze, ha megsóztad!

2. Tea-kávézacc, fahamu

Mehet pár kifőzött tealevél, nitrogénben gazdag kávézacc.

3. Hamu

A fahamut is boldogan hasznosítják. Keverj 1 liter vízbe 1 ek. fahamut. Hagyd állni 1 hétig, időnként rázd föl. 10 napig öntözd vele a növényeket. Nem csak táplálja, de fertőtleníti is őket.

4. Ásványvíz

A maradék, nem szénsavas ásványvizet is a virágaidnak add. Néha akár külön nekik is vásárolhatsz ásványvizet, ezzel pótolva az ásványi sókat, tápanyagot.

5. Gyógytea

A gyógynövényekből főzött teamaradékot, felhígítva öntsd a földjükre. A kamillának például növényerősítő hatása van. A cickafarkfőzet is fokozza a növények gombákkal, rovarokkal szembeni ellenállását.

6. Aszpirin

1 tabletta aszpirint oldj fel 1 liter vízben. A növények leveleire locsold. Megvédi őket a betegségektől.

7. Cukor

A növények, főleg a kaktuszok szeretik a cukrot is. Szórj a földjükre néha egy kiskanál porcukrot.

8. Aloe vera

Ha dúsan fejlődik a balkonodon az aloe vera, egy-két levelet áldozz fel a többi növény táplálására. Sajtold ki belőle a nedvességet, öntsd fel két liter vízzel, jól elegyítsd, majd öntsd a növényeidre.

9. Banánhéj

Ne dobd ki a banánhéjat! Gazdag foszfor-, kálium-, magnéziumtartalmát örömmel hasznosítanák a növényeid. Aprítsd el a banánhéjat, és ásd bele a növények földjébe. A többit majd ők elvégzik.

10. Ricinusolaj

A bimbók, rügyek fejlődését segíti elő a ricinusolaj. Keverj 1 liter vízhez 1 tk. ricinusolajat, és ezzel öntözd meg a növényt.

11. Gránátalma és más gyümölcsök

Vágd össze a gránátalma héját (vagy más gyümölcsét), és önts rá 1 liter vizet. Hagyd állni 1 napon keresztül, majd leszűrve add a boldog növényeidnek. A megpucolt zöldségek héjával is így járj el.

12. Bioszappan

Ha természetes anyagokból készült, bioszappannal mosakodsz, akkor a saját mosdóvizedet is a növényeidre öntheted.

13. Gyufa, fokhagyma

Férgek, kártevők ellen kiváló a fokhagyma és a gyufa. Nyomj 1-1 gerezdet a megtámadott növény földjébe, elriasztja a kártevőket. Férgek ellen a gyufát, fejével lefelé dugd a virágod köré. A gyufa mérge a növénynek nem, a kártevőknek ellenben ártalmas.

14. Galambtrágya

Jól hasznosítja belőle növénykéd a tápanyagokat. Ha hozzá tudsz jutni, áss belőle a balkonnövény földjébe.

15. Növénykozmetika

Először zuhanyozd le a növények leveleit, vagy nedves vattával egyenként törülgesd le. A tiszta, levegőn megszáradt leveleket törülgesd át babaolajos (vagy sörbe áztatott, majonézes, tejes, hajsamponos-hajkondicionálós- vizes) papírtörlővel. Egészségesek, szépen fénylőek lesznek tőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?