OTTHONKA

Vegyszer nélkül így tüntetheted el örökre kertedből a krumplibogarat

Szakértők szerint idén nyáron hatalmas pusztítást végezhet a krumplibogár, muszáj erre előre készülni. Szerencsére létezik vegyszermentes megoldás a bajra, Boros Vali szabolcsi gazdálkodó elárulja, mit kell tenni!

 

Boros Vali egyszerűen csúcs! Mindent maga végez háztáji gazdaságában, és minden esetben vegyszermentes, biomegoldásokra törekszik. Szabolcsban, ahol él, meglehetősen nagy étvágyúak a krumplibogarak, minden évben borzasztó kárt okoznak - legalábbis, ha nem figyel oda az ember. Szerencsére Valikának a krumplibogarak ellen is van ötlete, mi több, maga fejlesztette ki azt a módszert, amivel teljesen eltünteti ezt a kártevőt.

Az ötlet: fokhagyma mellé veti a burgonyát! Már korábban elültetett fokhagyma mellé kerül a kicsírázott burgonya, ami háromévente vetésforgóban kerül ugyanarra a helyre.

Amire szükségünk lesz: vetőburgonya, dughagyma és sok-sok kapormag!

1. Jelöljük ki a sor helyét

Két karó és madzag segítségével tudunk egyenesen ültetni, mert  nagyon fontos az esztétika is a kertben.

2. Készítsünk helyet a krumplinak

Kapával vágott helyre tegyük a krumplit, és a tetejére kerüljön a dughagyma. Mindjárt takarjuk is be, töltsük fel. Gondoljunk az esetleges kései fagyokra.

3. Ne felejtsük a lényeget!

Jöhet a kapormag!

A hagyma és a fokhagyma ilyen módon körbefogja azt a földterületet, ahová burgonyát vetettünk. A hagymások illetve a kapor erős aromájú illóolajait gyűlölik a krumplibogarak, így messze el fogják kerülni az elkerített krumpliágyást.

(Forrás: Vali Hagyományos Konyhája, Facebook)

És ezeket olvastad már?