OTTHONKA

Végre kiderült, miért kell só a mosogatógépbe! Jó, ha ezt tudod

A mosogatógép helyes használatához elengedhetetlen dolgok a mosogatószer, az öblítő, és a só. Az első kettő szinte egyértelmű, de vajon mi köze van a mosogatáshoz a sónak?
címkék:
  • Szerző:

A legtöbb mosogatógép tartalmaz egy alkatrészt, amit sótartályként ismerünk. Igazából ez a mosogatógépek vízlágyító egysége, ami nem csak a sótartály részből áll, hanem tartalmaz egy másik tartályt is, amiben a vízlágyításért felelős anyag, más néven gyanta található.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kemény vizet ezen a gyantán áramoltatják át, ahol egy ioncserés folyamat játszódik le, majd a lágy víz kerül csak a mosogatógépbe. Mivel a gyantaréteg véges, egy idő után nem tudja betölteni vízlágyító funkcióját, kimerül. Ezért van szükség a sóra.

101729145 – a man's hand brushes a dishwasher machine

A mosogatógépekben használt só a nátrium-klorid egy speciálisan finomított változata, melyet külön erre a célra árusítanak az üzletekben. Segítségével elkerülhetjük, hogy a gép által használt víz keménnyé váljon.

A só a legjobb fegyver vízkő ellen

Ha a berendezésben használt víz nem kellően lágy, néhány mosogatás után vízkő kezdhet lerakódni a belsejében, minek következtében a gép által elmosogatott edények és poharak foltosak, zsírosak maradhatnak.

Mennyi só is kell a tartályba?

Igazából többet nem lehet beleönteni, mint amit a tartály elbír. A kereskedelemben kapható mosogatógép só 1- 1.5 kg-os dobozokban vásárolható meg, ezt a mennyiséget sokszor el is nyelheti a sótartály.

A legjobb, ha 3/4-ig töltjük fel a tartályt sóval, majd a tartalmát jól keverjük fel egy fakanállal, mivel előfordulhat, hogy a gép só visszajelzője még mindig azt jelzi, hogy üres a tartály, ha nem kavarjuk meg.

FONTOS!

A sótartályba véletlenül se tegyünk más anyagot, például mosogatószert, mosogatóport stb. Ez a vízlágyító egység meghibásodásához, teljes cseréjéhez vezethet, melynek javítása meglehetősen drága. Tehát nagyon figyeljünk oda, hogy a sótartályba kizárólag mosogatógép só kerüljön, és semmi más.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?