OTTHONKA

Vécébe esett a mobil? Ezt tedd meg azonnal

Ezzel a trükkel újra életre keltheted a telefonodat.
címkék:
  • Szerző:

Nincs is annál bosszantóbb dolog, mint amikor vécébe esik a mobil. Ha te is magaddal viszed a telefonodat a fürdőbe, könnyen víz érheti. Mivel sokszor nadrágzsebben vagy kézben van a telefon, nem ismeretlen helyzet az sem, hogy szerencsétlen módon épp a vécébe esik bele a mobil. Attól a pillanattól fogva, hogy belepottyant a vízbe, az apró lyukakon és réseken keresztül folyamatosan szivárog a telefon belsejébe a víz, a nedvesség pedig károsítja az alkatrészeket. A legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba, hanem minél hamarabb halászd ki a telefont onnan, majd kövesd a következő lépéseket.

vécébe mobil

Fotó: shutterstock

  1. Azonnal kapcsold ki a mobilt

Ha a vízzel való érintkezés során még mindig be van kapcsolva a telefon, azonnal kapcsold ki. Ne próbáld meg utána újra bekapcsolni, mert zárlatos lesz.

  1. Gyorsan szedd szét a telefont

Töröld át a készüléket, majd óvatosan nyisd szét, hogy hozzáférj a benne lévő SIM kártyához és az akkumulátorhoz.

  1. Vedd ki az akkumulátort és a kártyákat

Egy száraz törölközőre rakd le a kettészedett telefont, majd rakd mellé az akkumulátort, a SIM kártyát és ha van plus Micro-SD memória kártya benne, azt se felejtsd el kiszedni.

  1. Alaposan törölgesd át az alkatrészeket

Papírtörlő vagy egy finom szálú törlőruha segítségével egyenként törölgesd át a kártyákat, az akkumulátort, a telefon belsejét és külső borítását. Ne használj hajszárítót, mert a forró hő megolvaszthatja a műanyag részeket, ezért ezzel többet árthatsz, mint használsz.

  1. Tedd egy rizzsel megtöltött, légmentesen lezárható zacskóba a mobilt

A rizsszemek kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, ezért érdemes egy légmentesen zárható zacskóba rizst tölteni és belerakni a mobilt, az akkumulátort és a kártyákat is. Fontos, hogy a rizs ellepje a tartozékokat, hogy mindenhonnan kiszívhassa a nedvességet. Ha nincs ilyen zacskó, akkor zárható doboz is megfelel erre a célra.

  1. Várj legalább két napot, mielőtt újra bekapcsolod

Sajnos ez a folyamat beletelik több napba is, de megéri kivárni türelemmel. Miután letelt legalább két nap, szereld össze a mobilt és próbáld ki, hogy működik-e. Ne felejtsd el feltölteni, hátha arra is szükség van. Ha ügyes voltál, újra használhatod a telefont. Ha nagyobb a kár, mint gondoltad, akkor mindenképp vidd el egy szervízbe, hátha csak egy akkumulátor cserére van szükség.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?