Létrehozva: 2017.04.30.

Tudtad, hogy a tojással még cipőt is pucolhatsz?

A tojás nemcsak a reggelik királya, ezer más dologra is használhatod! Épp ezért mindig tarts belõle otthon egy nagyobb tálcával. Megmutatjuk, hányféleképpen veheted hasznát a tojásnak a háztartásban!

Szuper kozmetikum

Ha a hajaddal az utóbbi időben nem nagyon tudtál mit kezdeni, törj fel néhány tojást. A tojás fehérjéje ugyanis nagyon hasonlít a hajunk fehérjéihez, így ebből a finom élelmiszerből hajszépítő pakolást is készíthetsz. Verj fel egy tojást (vagy ha nagyon száraz a hajad, ekkor pár tojássárgáját) kevés olívaolajjal, majd oszlasd el a hajadon. Az illat kedvéért pár csepp illóolajat is hozzáadhatsz. Hagyd fenn körülbelül 20 percig, majd öblítsd le meleg vízzel.

A tojás a bőrödre is jó hatással lesz: a tojásfehérje összehúzó, és feszesítő hatású, kevés vízzel felverve arclemosóként használhatod. A tojássárgája nagyon gazdag A-vitaminban, amely szintén hatékony bőrápoló. Pakolásként vagy vízzel elkeverve arctisztítóként is beválik. Ha teljesen természetes arctisztításra vágysz, a legjobb, ha egyik este fehérjével, másik este pedig sárgájával tisztítod le az arcodat.

Remek ragasztó

Ha kifogysz a ragasztóból, jusson eszedbe, hogy a tojásfehérje remekül ragad,  ragasztja össze péládul a papírt. Ha még jobb ragasztót szeretnél, keverd össze a tojásfehérjét liszttel, cukorral és vízzel.

Jót tesz a növényeknek

Ha tojást főzöl, semmiképp ne öntsd ki a főzőlevet! A tojáshéj ugyanis rengeteg kalciumot tartalmaz, amit a növények nagyon szeretnek. Hagyd kihűlni a vizet, és öntözd meg vele a növényeket. A paradicsom, a padlizsán és a paprika különösen hálás lesz érte.

A főtt tojások héját se dobd a kukába: ha nagyjából egyben maradtak, akkor kiváló palántázóedény lehet belőlük. Öblítsd ki őket meleg vízzel, és lyukaszd ki egy tűvel az aljukat, és máris ültetheted a magokat. Ha darabokra törtek, akkor szórd el a morzsákat a kertedben.

Elsősegély tojással

Ha megvágod a kezed a konyhában, a főtt tojás fehérje és a héja között levő membránt tedd a sebre. Gyorssegélyként ragtapasz gyanánt is beválik. Képes megállítani a vérzést, a tápanyagai pedig regenerálják a bőrt, így kevésbé kell félned attól, hogy csúnya seb alakul ki a vágás helyén. A főtt tojás fehérjét a horzsolásokra is rádörzsölheted.

Csodás tisztítószer

A bőrből készült tárgyakra épp olyan jó hatással van a tojás, mint a mi saját bőrünkre. A tojásfehérje például azonnal eltávolít minden szennyeződést a bőrcipőkről vagy a bőrtáskákról, ráadásul fényt is ad nekik, és szennyeződésektől védő bevonatot is képez rajtuk. Csak dörzsöld át vele a cipődet, majd töröld át nedves ruhával.

Oxidálószernek is jó

Ha az ezüst ékszereid mintája úgy jön ki a legszebben, ha kicsit oxidáltak, felgyorsíthatod ezt a folyamatot. A tojásban ugyanis kén van, és ez a legtöbb gyári oxidálószer hatóanyaga is.

Főzz meg egy tojást, vedd ki a sárgáját és tedd egy zárható edénybe. Tedd fölé az ékszereidet egy dróthálón, vagy papírtörlőn, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a tojással. Zárd le a dobozt, tedd félre egy napra - vigyázz, a tojássárgának elég fura szaga lesz, amikor kinyitod a dobozt! Ezután mosd le az ékszert szappanos vízzel, és fényesítsd ki azokat a részeit, amelyeket nem akartál oxidálni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit kizárólag kalapemelést és szalutálást érdemel – a történetben szereplő Péter pedig mély megvetést és egy vödör sz*rt

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Elüldözi Németországból az idegengyűlölet a szakképzett külföldi munkásokat

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid

OTTHONKA

Erre figyelj, ha a mosott ruhát a szabadban teregeted ki

OTTHONKA

Kertészkedj száraz kenyérrel, mutatjuk, mire használhatod