OTTHONKA

Termelj zöldséget az ötödiken!

Nem baj, hogy panelben laksz, ha egy kicsit kreatív vagy, semmi nem akadályozhat meg a kertészkedésben. Próbálkozz ezekkel a zöldségekkel és gyümölcsökkel, és nemsokára szüretelheted a termést.
címkék:

Avokádó: távolítsd el és öblítsd le alaposan a magot, majd szúrj bele 3-4 fogpiszkálót az alapjába, és tedd bele egy vízzel telt edénybe úgy, hogy a hegyesebbik vége legyen felfelé. Hamarosan gyökeret ereszt, és cserépbe ültetheted. Tedd napos helyre, és öntözd meg gyakran, de ne áztasd el.

Zöldfűszerek: a friss zöldfűszerek termesztése a lehető legyegyszerűbb, a bazsalikomot, a rozmaringot, a mentát és társait a konyhaablakban, cserépben is nevelheted. Csak egy kis napfényre és rendszeres öntözésre van szükségük.

Csírák: elég hozzá egy csíráztató edény vagy néhány befőttes üveg és némi géz, valamint csíráztatásra ajánlott magok. Tedd a magokat az edénybe, és rendszeresen öblítsd át őket tiszta vízzel.

Pár nap múlva már fogyaszthatod is a friss csírákat.

Paradicsom: a paradicsom-palánták elültetéséhez egy nagyobb cserépre, vagy virágládára lesz szükséged, valamint egy napos helyre, ahol legalább napi 12 órán keresztül kapnak a napfényből.

Citrom és narancs: a kisebb citromfák a lakásban is jól mutatnak. Olyan helyre tedd őket, ahol legalább napi 8-12 órán keresztül kapják a napfényt, és a levegő páratartalma is viszonylag magas. A citrusok elég szeszélyes növények, de ha megfelelően gondozod őket, akkor termőre fordulnak.

Zöld leveles zöldségek: ne költs pénzt a római salátára, kelre vagy a spenótra, inkább termeld meg az erkélyen. Nagyobb virágládára és sok fényre van szükségük. Neked pedig néhány palántára, és máris indulhat a kertészkedés.

Paprika: leginkább az állandóságot kedveli, és mi teremthetne állandóbb körülményeket, mint a beltéri kertészet? Ám mivel meglehetősen sok földre van szükség a termesztéséhez, inkább nagyobb lakásban érdemes megpróbálkozni vele.

Sárgarépa: szintén viszonylag helyigényes, legalább 20-25 cm mély és széles edényben érdemes elkezdeni a termesztését, vagyis a leginkább nagyobb teraszokra való. Az íze azonban semmihez sem fogható.

Retek: egy nagyobb ládára és sok nedvességre van szüksége. A bolti viszont meg sem közelíti a házi termesztésű retek zsengeségét.

Zöldbab: legalább 20 centis cserép, napi 8 óra napfény és egy támasztó karó az igénye. A legjobb, ha a napos erkélyen termeszted.

Újhagyma: ha egyszer elülteted, soha nem kell újra a piacra menned érte. Vágd le a zöldjét a salátához, az alját pedig egy kisebb csészényi vízben tedd a napos ablakpárkányra. Hamarosan újra kihajt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?