OTTHONKA

Tépni vagy nem tépni? Ez itt a kérdés! Így lesz jövőre is szép az orgonád

Nincs szép kert orgona nélkül! Ám ahhoz, hogy tavasszal virágba boruljon, egész évben oda kell rá figyelni.

Ugye, te is elgyengülsz az orgona illatától? Boldogságot, szerelemillatot áraszt. Pláne, hogy a leggyönyörűbb hónapban, májusban virágzik. Igaz, manapság lassan az április örömévé válik ez is, az általános felmelegedés hatására.

Mit szeret?

Először is a vizet! Nagyon megszenvedi a nyári szárazságot. Mivel a gyökere nem hatol mélyre, a felszín közelében keresi a vizet. A szomszédságában nem marad meg semmi, mert mohón elszívja az összes nedvességet a környezetéből.

Köves domboldalakon is megtelepszik, sőt még az építkezési hulladékkal feltöltött területeken is megmarad. Leginkább a meszes, agyagos talajt szereti.

Napimádó! Árnyékban, napfény nélkül megtagadja a virágzást. Ám ha legalább néhány órán át fürödhet a napsugarakban, meghálálja. Hideg talajú, magas vízállású helyre ne ültesd.

Ha téped, metszed is

Bizony: tépni kell! Amikor hosszabb-rövidebb szárral levágod vagy letöröd az orgona virágát, tulajdonképpen metszed is. Ezzel felfrissíted a bokrot. Az elvirágzás után a megmaradt száraz virágokat is le kell mindig vágni. Ha rajta maradnak a bokron, akkor nem csak elcsúfítják a növényt, de elkezdődik egy folyamat is, a magok beérlelése. Ez annyira megterheli a növényt, olyan sok energiát veszít ezáltal, hogy a következő évben már sokkal kevesebb virágot hoz. A bokor tetején a túl magasra nőtt, egyenes hajtásokat is vágd le.

A trükk: váltómetszés

Az orgonabokor ágai villás elágazásúak. Metszéskor minden villa egyik ágát metszd rövidre (két rügypárra), a másikat hagyd hosszabbra. A hosszabbak hozzák majd a következő évben a virágot, míg a rövidebbek a hajtást, azaz csak leveleket. A következő évben fordítva metszd: amelyiket most rövidre vágtad, azt hagyd hosszabbra.

Öreg orgonák fiatalítása

Az öreg, elburjánzott bokor már alig hoz virágot, az is satnya, ritkás. Távolítsd el a sarjakat, vágd tövig a beteg, sérült ágakat. Ritkítsd szellőssé a bokrot. A földből kinövő vadhajtásokat is vágd le.

A legéletképesebbek a ceruza vastagságú ágak. A vékonyabb, sok elágazású ágaktól szabadítsd meg a bokrot. A növény sokkal életerősebb lesz.

Tápanyagutánpótlás

Szerves vagy akár szervetlen trágyát is szórhatsz az orgona alá. Az orgona tövét ez után takard be mulccsal. Így jobban meg tudja őrizni a nedvességet.

Vágott orgona

Szeretnéd, hogy a levágott orgona a vázában még sokáig gyönyörködtessen?

1. Vágd le ferdén a szára végét, hogy nagyobb felületen szívhassa magába a vizet.

2. Ugyanezért, nagyon éles késsel hasítsd fel hosszában kb. öt centiméternyire a szár végét.

3. Minden nap adj neki friss vizet!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?