OTTHONKA

Önts tejet a kertedbe, eszméletlen lesz a hatás

Elsőre talán furcsának hangozhat az ötlet, de a módszert egyre többen alkalmazzák. A növények roppant hálásak érte, a termés pedig egészséges és szép lesz.
  • Szerző:

A tejes permetezés az, aminek hangzik: vagyis a növényeket tej és víz keverékével kezelik. Legtöbbször azok alkalmazzák, akik nem szeretnének vegyszerrel védekezni a fertőző gombabetegségek, baktériumok ellen, de a tejes permetezés jó lombtrágya is a növényeknek. Idén nem tesz jót az időjárás a paradicsommal, paprikával: a hosszú, forró időszakokat gyakran követi párás meleg, amiben gyorsan elterjednek a gombabetegségek. Ráadásul a hőingadozás miatt a paradicsomon, paprikán megjelenhet a kalciumhiány okozta csúcsrothadás is. A gombák és a csúcsrothadás ellen is tenni kell valamit, ha szép termést szeretnél; de, ha nem akarod a növényeidet vegyszerekkel kezelni, érdemes kipróbálni a tejet!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

A tejet már több generáció óta alkalmazzák a házikertekben, és nem csupán a kalciumhiányra: a lisztharmat gomba ellen kiváló védelmet nyújt, de egyes vírusfertőzések megelőzésére is bevetheted. A tejes permetlé elkészítéséhez a bolti tej is teljesen jó, de arra figyelj, hogy minél magasabb zsírtartalmú legyen, hiszen csak így tud megtapadni a növények levelein. Sokan attól tartanak, hogy a kezelés után rothadó tejszag lesz a kertben, de ez nem így van: az első egy-két napban enyhe tejillatot árasztanak a növények, de miután teljesen megszáradt a permetlé, semmilyen szagot nem lehet érezni. A keverési arány egy rész tej, hat rész víz; egyenesen öntheted a permetezőbe, ha lombtrágyaként akarod használni.

Fotó: Ripost

A keverékkel fújd le növények leveleit, alaposan, hogy mindenhova jusson; a levelek el fogják nyelni a tejes oldatot. Arra figyelj, hogy ne gyűljön össze a folyadék a leveleken, hiszen különösen a paradicsom fogékony a gombafertőzésekre, és ezeknek a nedvesség kedvez. Ha úgy látod, hogy megáll a permetlé a leveleken, óvatosan töröld le egy nedves ruhával.

A leveleken összegyűlt folyadékot mindig töröld le a tejes permetezés után. Fotó: Ripost

Nem csupán permetezésre, locsolásra is használhatod a tejes keveréket: havonta egyszer az 1:6 arányban kevert tejes oldattal locsold be a növények tövét, hogy a gyökerek fokozatosan vegyék fel a táplálékot. Fontos, hogy a már beteg növényeket nem lehet tejjel kezelni, ez az oldat elsősorban a megelőzést szolgálja. Nagyobb esőzések után érdemes lepermetezni vele a paradicsomot és az uborkát, de a paprika is meghálálja, sőt: sokan a csemegeszőlőt kizárólag ezzel védik lisztharmat ellen.

Ha kéthetente tejes permetlével kezeled a szőlőt, kisebb eséllyel támadja meg a lisztharmat. Fotó: Ripost

A tejjel permetezésnek vannak hátrányai is, érdemes néhány dologra odafigyelned, ha ezt alkalmazod. Például a túlságosan sok tej valóban rohadni kezd a növények levelein, és nem csupán kellemetlen szaga lesz, de a növény fejlődését is visszavetheti. Ha pedig túlságosan sovány tejet használsz, egyes káposztaféléknél rothadásos tüneteket okozhat, és megjelenhet a fekete foltosság vagy az alternáriás foltosság.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?