OTTHONKA

Szürke a függönyöd? Ez a trükk segít!

Varázsold újra hófehérré ezzel a természetes szerrel a függönyeidet. Most, hogy itt a tavaszi nagytakarítások ideje jó, ha ismered ezt a trükköt.
címkék:
  • Szerző:

Ha tetszik, ha nem, itt a tavaszi nagytakarítás ideje, és a függönyök sem maradhatnak ki a sorból. Ha szürke a függöny, érdemes rendszeresen mosni, hogy illatos legyen és sokáig megőrizze a színét A por ugyanis a szálak közé kerülve elszínezi az anyagot, és nincs is lehangolóbb látvány egy beszürkült függönynél. Eszedbe ne jusson lecserélni, mert a megoldás egyszerű és fillérekbe kerül, ráadásul természetes is, ami mindenképp figyelemreméltó!

szürke a függöny

Fotó: Shutterstock

A legkézenfekvőbb megoldás a sóban áztatás!

Nem is gondolnád, hogy a só milyen hatékonyan fehérít. Keverj el egy kilogramm sót egy fél kád langyos vízben. Miután elolvadt a só, rakd bele a függönyöket ázni. Akkor a leghatékonyabb ez a módszer, ha legalább fél napot ázni hagyod. Utána alaposan öblítsd ki az anyagot vagy a használd a mosógép kímélő programját.

Ha nem szeretnél ilyen sok időt szánni az áztatásra, használj citromlevet!

Az áztatást itt sem tudod elkerülni, de fél órára rövidül az időtartam. Langyos vízhez adj minél több citromlevet, mert minél koncentráltabb a citromos víz, annál látványosabb lesz az eredmény! Ha tömény citromlében ázik, akkor mész a legbiztosabbra. Ha nincs otthon citromlé, akkor az ecet is tökéletesen megfelel erre a célra, de ebben az esetben maximum egy pohár az adagolás a fél kád vízhez.

Ha nincs lehetőség áztatásra, jöhet a szódabikarbóna!

A szódabikarbóna igazi multifunkciós csodaszer, ugyanis nemcsak fehérít, de fertőtlenít, szagtalanít és zsírtalanít is. Garantáltan kimegy a függönyből minden kellemetlen szag, még a cigarettafüst is. Adj egy adag szódabikarbónát a mosóporhoz, majd kímélő programmal mosd át a függönyt!

Amire mosáskor figyelned kell:

- a függönyöket maximum 40 fokon mosd, nehogy összehúzódjanak a szálai

- csak szükség esetén centrifugázd a függönyt, és szigorúan alacsony fordulatszámon

- még nedvesen akaszd vissza a helyére, így ha szerencséd van, olyan szépen kirúgja magát az anyag, hogy vasalásra sem lesz szüksége

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?