OTTHONKA

Így gondoskodj a szobanövényekről, ha nyaralni mész!

Ezekkel a tippekkel túlélhetik a nyári kánikulát.
  • Szerző:

A szobanövényeknek nagy kihívást jelent a nyári hőség, fokozottan gondoskodni kell a folyamatos vízutánpótlásról számukra. Nyaralás alatt sem lehet elhanyagolni őket, mert víz nélkül hamar tönkremennek. Első körben egy családtagot vagy megbízható barátot, szomszédot érdemes megkérni arra, hogy locsolgassa a növényeket, ami különösen jó abból a szempontból is, hogy a lakás folyamatosan felügyelve van és nem válhat illetéktelenek célpontjává. Ha ez a lehetőség nem jöhet szóba, mutatunk pár tippet, amivel a szobanövények túlélhetik a távollétünket.

s

Fotó: shutterstock

  1. Rövid utazás esetén:

Ha csak 3-5 napra utazol el, induláskor alaposan locsold meg őket és helyezd őket egy tűző naptól védett, hűvösebb sarokba. Ennyi távollétet könnyen átvészelnek a növények.

  1. Barkácsolj palackból öntözőt!

Egy tisztára mosott műanyag palack kupakját lyukaszd ki egy szög segítségével, a palackot töltsd meg vízzel és csavard rá a lyukas kupakot. A lyukat az ujjaddal befogva fordítsd a vízzel teli palackot fejjel lefelé és ellenőrizd, hogy megfelelően csepegteti-e a vizet. Kicsit megdöntve helyezd a növény földjére, így lassan szivárog ki belőle a víz, de folyamatosan nedvesen tartja a földet. Fontos, hogy a palackot megfelelően támaszd alá, nehogy eldőljön és eláztassa az asztalt vagy a parkettát.

  1. Készíts vizes agyaggranulátum ágyat!

Egy mélyebb tálca vagy műanyag lavórba szórj a vízkultúrás növények tartásához használatos agyaggranulátumot. Vedd ki a növényeket a kaspóból és állítsd bele a nyers cserepeket, majd önts annyit vizet a tálcába, hogy jól ellepje a golyócskákat. Így a növény folyamatosan felveheti a számára megfelelő vízmennyiséget, és folyamatosan nedves közegben van, mert az agyaggranulátum magába szívja a vizet és nem engedi, hogy pillanatok alatt elpárologjon.

  1. Egyszerű vízvezetékrendszer fonálból

Helyezz az asztal közepére egy fejjel lefelé fordított edényt vagy tálat, majd tegyél a közepére egy vízzel teletöltött tálat. Fontos, hogy a tál a növényeid szintjénél magasabban helyezkedjen el. A szobanövényeket rakd köré, és egy-egy vastagabb fonal vagy kötél segítségével kösd össze őket. A fonal vagy madzag egy végét a vízbe mártjuk, a másik felét pedig a virágföldbe nyomd bele. A közlekedőedények elve szerint így folyamatos lesz a nedvesség utánpótlása.

  1. Szerezz be önöntöző virágkaspót!

Nagyobb lakberendezési boltokban, kertészeti árudákban is beszerezhetőek ezek a különleges kaspók, melyek aljában külön víztároló edény van, a talaj állandó nedvességszintjét pedig beépített kanóc biztosítja. Kitűnő választás akkor is, ha egyébként sem szoktad rendszeresen öntözni a szobanövényeidet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?