OTTHONKA

Õsszel támad a pusztító hernyó: kíméletlenül legyilkolja a muskátlit!

Egyik napról a másikra csupaszítja le a puszpángmoly hernyója a növényeket, csak drasztikus lépésekkel lehet eltüntetni őket.

Kétségbeesetten kereste meg a %%-ot egyik olvasónk, akinek teljesen tönkretette a muskátliját egy számára ismeretlen kártevő. Mint írta, az elmúlt két nyáron is azt tapasztalta, hogy a növények virágát még bimbós állapotban átfúrja valamilyen pici kukac. Megfigyelései szerint a kártevő nappal csak ritkán mutatkozik, inkább éjszaka dolgozik.

Az első évet követően kiöntöttük a földet a virágládákból és ecetes vízzel átmostuk azokat. Tavasszal új földbe új palántákat ültettünk, mégis előkerültek valahonnan a bimbófúró kukacok és tönkretették a drága pénzen vett muskátlikat

– panaszkodott a %% olvasója, aki attól tart, hogy újra megismétlődik a muskátlivész.

A puszpángmoly hernyója nemcsak a virágot, hanem a leveleket is képes megrágni, sőt bizonyos években úgy elszaporodik, hogy komplett tarolást végez. A szakértők szerint egyszerű rovarölő szeres permetezéssel orvosolni lehet a problémát, ám ez csak akkor hatásos, ha a legelején állunk neki.

A lényeg az, hogy a védekezést legalább egyszer meg kell ismételni, hogy az elrejtett petékből később kikelő állatok is elpusztuljanak

– javasolja Varga Tamás, dísznövénykertész, aki szerint a hernyók nemcsak a muskátlit, hanem a fűszernövényeket is megtámadják.

A kifejlődött hernyók a levelek hátoldalán élnek, a kis fekete petéket is oda teszik le. Erős fertőzöttség esetén csak a levélnyeleket hagyják meg a kártevők, ilyenkor sajnos búcsút mondhatunk az egész növénynek

– magyarázta a %%-nak a szakember.

Ha időben felfedeztük a molyok hernyóit (ez lehet puszpángmoly, kacsafarkú szender, gyapottok bagolylepke) azonnal kezdjük el a permetezést, a leghatásosabbnak a deltametrin, cipermetrin, acetamiprid, metoxifenoxid vagy diflubenzuron tartalmú szerek. Meg lehet próbálni kézzel is eltávolítani a petéket és hernyókat, sokat segít, ha erős vízsugárral tüntetjük el a kártevőket. Súlyos esetben viszont az egész növényt, a virágföldet is ki kell dobni, a ládákat pedig vegyszeres vízzel átmosni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?