Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.05.07.

Palántáid gyilkosa nem a vakond: ez a kártevő végez tömeges pusztítást

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a gondosan ápolt kiskertet feltúrják ezek a szörnyetegek, és kiforgatják, megrágják a gondosan nevelgetett palántákat. Szerencsére van ellenük hatásos módszer, mutatjuk!

Szerző Ripost

Májusban kezdenek megindulni a növények a kertekben, már lehet gyönyörködni a virágokban és a zöldségekben. Csakhogy ilyenkor jelenik meg a kertészek ősellensége is, a lótücsök, vagy közismert nevén lótetű. Ez a hatalmasra növő rovar nem csak hátborzongató külseje miatt nem kívánt vendég a kiskertekben, hanem azért sem, mert hatalmas pusztítást végez. Mutatjuk, hogyan tudod távol tartani a növénykéidtől ezt a bestiát!

1. Ismerd meg az ellenséget!

A lótetű elég sajátos nyomokat hagy a kiskertben: rosszabb esetben elfonnyadt, kidőlt palánták és virágok szegélyezik az útját, jobb esetben csak a lyukak és a járatok látszanak a sorok között.

Nem csak tavasszal, hanem egész évben pusztít: ahogy kialakítja a járatait, átrágja a növények gyökereit, és kitúrja a palántákat. Júniusban láthatók leginkább a felszínen: ilyenkor ugyanis párosodnak, majd a nőstények fészket raknak a földbe, ahova hamarosan lerakják a tojásaikat. A leghatékonyabban a tojásrakás előtt lehet védekezni ellenük.

 

2. Előzd meg az inváziót!

Ennek egyik módszere a tavaszi talajfertőtlenítés, vegyszerrel: minden kártevő rovart elpusztít a kiskertben, és bármelyik gazdaboltban beszerezhető. Sokan azonban nem akarják vegyszerrel kezelni a konyhakertjüket, ezért más módszereket vetnek be. Például igyekeznek távol tartani a lótetűt. Mivel a lótücsök a körömvirág és a krizantém szagát kifejezetten utálja, ezért ha vetsz az ágyások elejére, illetve a sorok közé ezekből a virágokból, a rettegett rovarok inkább elkerülik a veteményest.

További hatékony módszerekért LAPOZZ!


Egy másik elterjedt módszer a palánták körbebástyázása: joghurtos pohárral, vagy PET palackból kivágott darabbal is megvédheted a növénykét. A műanyagot a palánta köré kell helyezni, úgy, hogy ne legyen alja; és egyszerűen a földbe kell nyomni. A lótetű ki fogja kerülni a barikádot, és később, amikor már megerősödött a növény, kiveheted a műanyagot a földből.

 

3. Vedd fel a harcot, ha már befészkelték magukat

Vegyszeres megoldás akkor is létezik, ha már kiültetted a palántákat, és nem tudsz talajt fertőtleníteni: lótetű elleni csalit lehet kapni, amit a járatokba kell helyezni, és csak ezekre a rovarokra káros. Ha nem szeretnél vegyszert, bioszereket is bevethetsz, például parazitákat, gombákat, amik a lótetűt támadják. Ezeket is könnyű beszerezni, de elég borsos áruk van. Nem véletlen, hogy sokan inkább maguk intézik a lótücskök sorsát a kertben...

Na de hogyan? Kíváncsi vagy? LAPOZZ!


4. Vess be ellenük házi praktikákat

A legtöbb ilyen módszerben így vagy úgy érintkezni kell a rovarokkal, vagyis meg kell fogni őket. Ehhez pedig ki kell tessékelni az élősködőket a járatokból. Népszerű módszer a mosogatószeres vízzel kiöntés, néhány perc múlva feljönnek a felszínre, és össze is lehet fogdosni őket. Van, aki a szappanos vízre esküszik, mások a szódabikarbónára, és van, aki olajat önt a lyukakba. A lótetű nem szereti a nikotint, ezért sokan dohánylével védekeznek ellene, de ez veszélyes módszer, ugyanis erősen mérgező, nem csupán más rovarokra, de melegvérű állatokra és az emberre is ártalmas lehet.

A legbiztosabb módszerre talán nem gondoltál, de mi megmutatjuk ezt is, LAPOZZ!


5. Csapdába is csalhatod őket

A legnépszerűbb és leghatékonyabb módszer a befőttesüvegből készített csapda: a járatoknál áss le egy befőttes üveget a földbe úgy, hogy a szája a talajjal egy síkban legyen – bele fognak potyogni a lótücskök. Ha van valaki a családban, aki szokott horgászni, örülni fog nekik; harcsára ugyanis nagyon jó csali…

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Egészen őszig zárva tart az ország egyik legmagasabb pontján fekvő turistaház

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!