OTTHONKA

Most kell cselekedned, ha jövőre gyönyörű kertet szeretnél

Egyre kevesebb termést ad a veteményes, és hidegre fordult az idő. De még vannak olyan őszi teendők a kertben, amiket el kell intézni, ha jövőre is bőséges termést akarsz...
címkék:
  • Szerző:

Véget ért a nagy hajrá a befőzéssel, még mutatóban van egy-két paradicsom, paprika a konyhakertben. Ám még nem lehet hátradőlni: ha jövőre is bőséges termést szeretnél, ezek az őszi teendők a kertben létfontosságúak. Hiszen ahhoz, hogy tavasszal szépen fejlődjenek a növényeid, most kell előkészítened az ágyásokat, és itt az ideje annak is, hogy felkészítsd a kertedet a télre. Mutatjuk, melyek a halaszthatatlan őszi teendők a kertben!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A lehullott levelek eltakarításán túl is vannak bőven őszi teendők a kertben. Fotó: Pixabay.com

Tarts egy utolsó, nagy gyomlálást

Minden gyomot el kell távolítani, mielőtt jönnek a fagyok. Fotó: Pixabay.com

Járd körbe a zöldségeskerteded, húzd ki tövestül a gyomokat, és vidd őket minél messzebbre az ágyásoktól. Most van itt az ideje, hogy megtisztítsd a paradicsomtöveket, vagyis az elszáradt leveleket vágd le; ezzel meggyorsítod a zöld paradicsomok érését, és egy kevés friss termésre még számíthatsz.

Adj tápanyagot a talajnak

A tápanyag pótlására a legjobb a komposzt. Fotó: Pixabay.com

Ha kitisztítottad a konyhakertet, az üres ágyásokba máris pótolhatod a nyár során elfogyott tápanyagokat: szórj érett komposztot vagy trágyát a földre, és alaposan forgasd be. Ezzel biztosítod, hogy jövőre szépen fejlődjenek a kiültetett palántáid.

Most vess tél alá

Szép és hatalmas fokhagymákra számíthatsz, ha ősszel ülteted el őket. Fotó: PIxabay.com

Ha szeretnél jövőre korai fokhagymát, áttelelő salátát és spenótot, most duggass és vesd el a magokat; így már a szezon elején lesz friss zöldség a kertedben.

Szüreteld le az almát

Téli tárolásra csak az ép, hibátlan alma alkalmas. Fotó: Pixabay.com

Szedd le a beérett gyümölcsöt, és a hibátlanokat tárold be télire hűvös, párás helyre. A hibásakat sem kell kidobnod: készíthetsz belőle süteményt, ha pedig túlságosan sok, akkor kompótként be is főzheted, de készülhet belőle almaecet is.

Már most gondolj a facsemetékre

Bár a facsemetéket nem most kell ültetni, a gödröket már előkészítheted nekik. Fotó: Pixabay.com

Ha szeretnéd bővíteni a gyümölcsöskertedet, máris előkészítheted az ültetőgödröket: a fáknak 120x120 alapterületű, 70 cm mély gödörre van szükségük. Amint a falevelek lehullottak, már ültetheted is az új csemetéket; ha előre elkészíted a gödröket, nagyban megkönnyíted a dolgod.

Ültesd el a virágokat

Még nincs késő elültetni a hagymás virágokat. Fotó: Pixabay.com

A hagymás virágokat most kell elültetned, ha tavasszal virágözönt szeretnél: a tulipán, a jácint, a nárcisz és a gyönyike így még az ősszel gyökeret tudnak fejleszteni, és tavasszal egészséges, pompás virágaid lesznek.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?