OTTHONKA

Óriási magyar ötlet: szuper lesz így az ebéd

Ételt rendelni kényelmes megoldás, de nagyon környezetszennyező. A műanyag elviteles dobozokból ugyanis öt perc leforgása alatt lesz szemét. Ám elérhetővé vált a megoldás, amellyel kiiktathatjuk a műanyag dobozokat úgy, hogy a rendelt kajáról sem kell lemondanunk.

A rengeteg műanyag szemét jó részét a pillepalackok mellett az elviteles ételdobozok teszik ki. Eddig nem nagyon volt más megoldás, mint beletörődni ebbe, vagy lemondani a rendelt, házhoz szállított, „elviteles” ételekről. A Felelős Gasztrohős Alapítvány viszont mostanában előállt a Dobozközösség elnevezésű programmal, amelynek keretében választhatunk az elviteles ételhez többször használatos dobozt is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ételdoboz

Fotó: Pixabay.com

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Az első lépés az, hogy egy, a programban részt vevő vendéglátóhelytől vagy magától az alapítványtól 1890 forintért beszerezzük a 850 ml-es, rozsdamentes acélból készült, szinte végtelenszer használható Kajaboxot. Ez egyszeri költség, a csomagolásért soha többet nem kell fizetni. Amikor a felhasználó egy partner cégnél jár vagy tőlük rendel ételt, az étteremben a futárnak leadhatja a dobozt, rendelésnél pedig egy ugyanilyen tisztára mosott dobozban kapja meg az ételét. Vagyis a dobozok rendre visszakerülnek a körforgásba, és nem terhelik mindig új adag műanyaggal a környezetet.

A módszerre a világon több helyen, például Svájcban és az Egyesült Államokban is van példa, de az eldobható helyett visszaváltható kávés csészék hasonló használatára itthon is van már példa. Az új felhíváshoz egyelőre néhány budapesti és egy békéscsabai vendéglátóhely csatlakozott, de az alapítvány várja a további, a fogyasztótól visszatérő edények mosására engedéllyel rendelkező helyek jelentkezését.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?