OTTHONKA

Október közepéig még ne számíts őszre!

A hétfői szomorú, esős időjárás után nehéz elhinni, de a kései nyár nem adta meg magát: a hét második felében vár ránk egy hőhullám. És utána se reménykedj ködös, nyirkos őszben...
  • Szerző: Ripost

Kevés olyan ember van, aki vágyna a ködös, nyúlós őszi reggelekre. Persze attól még ez az idő minden évben eljön – idén azonban később, mint gondoltuk volna!

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök például minden évben megcsinálja az előrejelzést, s eddig úgy tűnik, idén nagyon beletalált.

Szeptember 8-a környékére ugyanis jó előre meleget jósolt, akárcsak a sokkal rövidebb távra ígérő meteorológia. Az Időkép szerint szeptember 8-án, s utána még három napig 30 Celsius fok lesz, ami még nyáron is igen szép hőmérséklet, nemhogy vénasszonyok nyarán...

Az Időkép folyamatosan frissülő jóslata szerint október elejéig nem is számíthatunk borzasztó hidegekre, a legkeményebb napokban is húsz fok lesz napközben: ez azért melegebb, mint az őszhöz illő 14-15 Celsius fok.

A népi jóslat ugyan még beleszólhatna a dologba, de valószínűleg nem fog...

Özönvízszerű esőre ébredtünk, ám szeptember 5-re, Lőrinc napjára azt jósolja a hagyomány: ha süt a nap, az ősz többi része is derűs lesz. Ha viszont ma eláll az eső, akkor a népi megfigyelés szerint a hátradőlhetünk és élvezhetjük a meleget.

S mi lesz később? Dávid Mihály naptárja szerint az első őszi fagy október 7-e környékén várható, míg az első hóesés november 2-a közelében lep meg minket.

 

És ezeket olvastad már?