OTTHONKA

Okosabb lesz a gyerek, ha hintázik

Kész szerencse, hogy a gyerekek imádnak hintázni! Ez az egyszerû eszköz ugyanis nemcsak mókás időtöltésre jó! Kiderült, hogy olyan készségeket fejleszt, melyek az intelligencia kialakulásához fontosak.

Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne hintázni. Olyan ember meg talán nincs is, aki ne hintázott volna életében legalább egyszer. A gyerekek számára igazán jó szórakozás a hinta, örömükben sikítoznak, bugyborékolva kacagnak, ahogy száll velük a hinta. De vajon miért élvezik ennyire?

Sok szülő nem is gondolná, milyen pozitív hatásai vannak a hintázásnak! 

1. Pszichológia hatások

Már egészen pici korban imádják a babák a ringatást, bébihintákat. A ritmusos mozgás megnyugtatja őket, segít a félelem, szorongás és feszültség leküzdésében.

2. Egyensúlyérzék kialakulása

Segít az egyensúlyzavarok kiküszöbölésében. Nagy szerepet tölt be a ritmusérzék és a tökéletes mozgáskoordináció kialakulásában. Egészen iskoláskorig ösztönösen igénylik is ezt a mozgást a gyerekek.

3. Figyelemzavar megelőzése

A kutatások szerint azok a gyerekek, akik hintáznak könnyebben tanulnak meg írni és olvasni. A hintázás ugyanis

erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot és így koordináció mellett a gondolkodási képességet is fejleszti.

4. Jobb térérzékelés

Akkor sem kell megijednünk, a gyerek nem rendeltetésszerűen használj a hintát, hanem például összecsavarja a láncot és pörög. Ez mind fejleszti a térérzéket és a kreativitást. Persze ügyeljünk a biztonságra, de ne szabjunk gátat a bimbózó kreativitásnak!

A hintázást nem kell abbahagynunk felnőttként sem, hiszen miért fosztanánk meg magunkat a rengeteg pozitív hatástól. Hintázzunk és szabaduljunk meg a stressztől, frissüljünk fel fizikailag és mentálisan, és nem utolsó sorban égessünk kalóriát!

Forrás: www.hintazz.hu

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?