OTTHONKA

Okos praktikák: így kell teleltetni a leandert

A virágokkal borított leander maga a nyár, a mediterrán illatok, a boldogság. Ha szeretnéd, hogy a tied is egészséges legyen jövőre is, gondoskodnod kell a pihenéséről és az őszi, alapos metszéséről. Az sem mindegy, hogy hol és mikor alhat téli álmot ez a virág.

Kedvencünk, a leander akkor a legszebb, amikor virágok borítják. A felkopaszodott, ritkás levelű példány nem sugároz örömöt.

Azt, hogy ideális legyen, őszi metszéssel és megfelelő téli pihentetéssel érheted el.

Az alapos, őszi metszést augusztus végén, szeptember elején érdemes elvégezni. Ha ez elmaradt, akkor már ne kísérletezz vele.

A fagyok előtt nem sokkal megfiatalított növény ki fog hajtani a teleltető helyiségben, és gyönge hajtásokat hoz majd.

Marad tehát a leander szabadságolása, pihentetése. Miből áll ez?

Tápoldatozás befejezése

Már ne juttass semmilyen tápanyagot a növénybe. Nem serkenteni kell ilyenkor, hanem leállítani a működését. Fokozatosan vond meg tőle a növekedést, virágzást segítő tápanyagot.

Csökkentsd az öntözést

Ezt is fokozatosan csináld. Azért figyelj rá, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

Fürdő

Mielőtt a téli pihenőhelyére viszed, alaposan mosd le. A zuhanyozás, mosogatószeres lemosás is megfelel. Ügyelj rá, hogy minden porcikája megtisztuljon: a fás szárak, az ágak, a levelek színe és fonákja is. Lemosás után hagyd megszáradni, hogy ne adj esélyt a kórokozóknak.

Mikor vedd be a szabadból?

A legelső, gyenge fagyok még nem ártanak a leandernek. Ellenben elpusztulnak az esetleg rajta élősködő kártevők.

Húzd a cserepét a ház melegebb fala mellé, hogy védett legyen a hideg, metsző széllel szemben. Ha tartósan 0 Celsius alá csökken a hőmérséklet, vidd be a növénykédet a téli pihenőhelyére.

Hová vidd?

Fagymentes, de hűvös helyiség a legalkalmasabb erre. 2-10 Celsius az ideális hőmérséklet.

Lehet sötét!

Akár a fűtetlen, sötét garázsban is kiteleltetheted a leandert. Annyi világosság elég neki naponta, amennyit a ki-és beálláskor kap. Ilyenkor kis friss levegő is éri, ami szintén fontos. A fél-sötét pince is megfelelő téli pihenőhely.

Öntözés

Ilyenkor minél kevesebbet öntözd.

A nagyobbaknak elég, ha havonta egyszer pótolod a vizét, a kisebbeknek 1-2 hetente. Ez függ attól is, milyen sötét van a helyiségben és mennyire száraz a levegő.

Ellenőrzés

A téli pihenő alatt se feledkezz meg a növényedről. Rendszeresen ellenőrizd, hogy egészséges-e, ez különösen akkor fontos, ha csupán 15 fokos, vagy annál melegebb helyiséget találtál neki. Ekkor ugyanis nagyobb a veszélye annak, hogy élősködők támadják meg.

És ezeket olvastad már?