OTTHONKA

Így riaszd el gyorsan a nyestet a háztól

Akinél már valaha is megtelepedett, tudja, milyen bosszúságokat és károkat képes okozni a ház körül. Mutatjuk, milyen trükkökkel tudod távol tartani a portádtól.
címkék:
  • Szerző:

Bármilyen aranyosnak is látszik, ez a ragadozó a legtöbb portán egyáltalán nem szívesen látott vendég. Akinél megjelenik, minden eszközzel igyekszik a nyestet elriasztani a háztól, hiszen hatalmas károkat okozhat. Képes néhány óra leforgása alatt lemészárolni egy komplett baromfiudvart akár fényes nappal is, de ahol nincs szárnyas jószág, ott is nagy a pusztítása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha beköltözik a padlásra, nem csupán a sivalkodó éjszakai hangok és az emberi lépésekre kísértetiesen hasonlító dübörgés miatt bosszantó, hanem azért is, mert előszeretettel rágja szét a tető szigetelését. A legismertebb kártétele az autó kábeleinek cafatokra rágása; ha az udvaron vagy az utcán parkolsz, több százezres kárt is okozhat egyetlen éjszaka leforgása alatt.

Sokszor a városban élők tévesen úgy hiszik, ők védve vannak a nyest kártételétől; ám ez egyáltalán nem igaz, csendesebb utcákban, az éjszakai órákban akár Budapesten is szembetalálkozhatsz ezzel a fehér mellényes ragadozóval. Nem csoda, hogy mindenki a portáján kívül szeretné tudni; mutatjuk, milyen trükkökkel lehet a nyestet elriasztani a háztól.

Fotó: Shutterstock

1. Gázolajjal nedvesített rongy

A kibírhatatlan szaggal ki lehet őket kergetni a világból, ezért érdemes oda elhelyezni, ahol a nyestek tanyáznak. A módszer hátránya, hogy gyakran kell nedvesíteni a rongyot, ráadásul a szag az embernek is kellemetlen. Van, aki gázolaj helyett ecetes ronggyal próbálja elűzni ezt a nem kívánt vendéget.

3. Kutya és kutyaszőr

Fotó: Pixabay.com

A nyestek nagy ívben elkerülik a kutyákat, igencsak ritka, hogy kutyás portára beköltözzenek. Ha megjelent nálad ez a nem kívánt vendég, szerezz be némi kutyaszőrt; kérhetsz kutyakozmetikában egy nagy adagot. Tedd egy zacskóba, és rejtsd el oda, ahol a nyest garázdálkodott (padlásra, autó motorterébe). Ez a módszer egy ideig távol tartja őket, de fennáll a veszélye, hogy néhány hét után rájönnek, hogy bár ott a kutya szaga, maga az eb sehol nincs – és akkor könnyen lehet, hogy visszaköltöznek.

3. Ultrahangos riasztó vagy rádió

A nyest rejtőzködő állat, kerüli az embereket és a gyanús zajokat, ezért bevált praktika, hogy a padlásra vagy a kocsi motorterébe egy apró, ultrahangos nyestriasztó készüléket helyeznek el. A hangszóró az emberi fül számára hallhatatlan hangot ad ki, amit utálnak a szemtelen ragadozók. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, egy elemes kisrádió is megteszi: folyamatosan szóljon ott, ahol a nyest felütötte a fejét, és olyan állomást érdemes beállítani rajta, amin rengeteg beszélgetős műsor van.

4. Nyestűző spray

Fotó: Pixabay.com

Autósboltokban, gazdaboltokban lehet kapni kimondottan nyestek ellen kifejlesztett, kellemetlen szagú spray-t; ezekkel hetente kell befújni a nyest búvóhelyét. Bár egy ideig a közelébe se mennek, egy idő után megszokják a szagot, és visszatérnek.

5. Élvefogó csapda

Sokan akkor folyamodnak ehhez a megoldáshoz, ha már minden mással kudarcot vallottak; hiszen egy jobb csapda, ami meg is fogja a nyestet, igencsak borsos áron kapható, ráadásul nehezen is beszerezhető. A leghatásosabban tojással lehet becsalni a csapdába, de így is lutri, hogy egyáltalán belemegy-e, hiszen nagyon óvatos állat. Bár a nyest Magyarországon nem védett, bántani, megölni tilos; a csapdába befogott állatokat a legtöbben elviszik néhány tíz kilométerre, és elengedik őket erdős területen.

Fotó: Unsplash.com

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?