Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.26.

Így riaszd el gyorsan a nyestet a háztól

Akinél már valaha is megtelepedett, tudja, milyen bosszúságokat és károkat képes okozni a ház körül. Mutatjuk, milyen trükkökkel tudod távol tartani a portádtól.

Bármilyen aranyosnak is látszik, ez a ragadozó a legtöbb portán egyáltalán nem szívesen látott vendég. Akinél megjelenik, minden eszközzel igyekszik a nyestet elriasztani a háztól, hiszen hatalmas károkat okozhat. Képes néhány óra leforgása alatt lemészárolni egy komplett baromfiudvart akár fényes nappal is, de ahol nincs szárnyas jószág, ott is nagy a pusztítása.

Ha beköltözik a padlásra, nem csupán a sivalkodó éjszakai hangok és az emberi lépésekre kísértetiesen hasonlító dübörgés miatt bosszantó, hanem azért is, mert előszeretettel rágja szét a tető szigetelését. A legismertebb kártétele az autó kábeleinek cafatokra rágása; ha az udvaron vagy az utcán parkolsz, több százezres kárt is okozhat egyetlen éjszaka leforgása alatt.

Sokszor a városban élők tévesen úgy hiszik, ők védve vannak a nyest kártételétől; ám ez egyáltalán nem igaz, csendesebb utcákban, az éjszakai órákban akár Budapesten is szembetalálkozhatsz ezzel a fehér mellényes ragadozóval. Nem csoda, hogy mindenki a portáján kívül szeretné tudni; mutatjuk, milyen trükkökkel lehet a nyestet elriasztani a háztól.

Fotó: Shutterstock

1. Gázolajjal nedvesített rongy

A kibírhatatlan szaggal ki lehet őket kergetni a világból, ezért érdemes oda elhelyezni, ahol a nyestek tanyáznak. A módszer hátránya, hogy gyakran kell nedvesíteni a rongyot, ráadásul a szag az embernek is kellemetlen. Van, aki gázolaj helyett ecetes ronggyal próbálja elűzni ezt a nem kívánt vendéget.

3. Kutya és kutyaszőr

Fotó: Pixabay.com

A nyestek nagy ívben elkerülik a kutyákat, igencsak ritka, hogy kutyás portára beköltözzenek. Ha megjelent nálad ez a nem kívánt vendég, szerezz be némi kutyaszőrt; kérhetsz kutyakozmetikában egy nagy adagot. Tedd egy zacskóba, és rejtsd el oda, ahol a nyest garázdálkodott (padlásra, autó motorterébe). Ez a módszer egy ideig távol tartja őket, de fennáll a veszélye, hogy néhány hét után rájönnek, hogy bár ott a kutya szaga, maga az eb sehol nincs – és akkor könnyen lehet, hogy visszaköltöznek.

3. Ultrahangos riasztó vagy rádió

A nyest rejtőzködő állat, kerüli az embereket és a gyanús zajokat, ezért bevált praktika, hogy a padlásra vagy a kocsi motorterébe egy apró, ultrahangos nyestriasztó készüléket helyeznek el. A hangszóró az emberi fül számára hallhatatlan hangot ad ki, amit utálnak a szemtelen ragadozók. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, egy elemes kisrádió is megteszi: folyamatosan szóljon ott, ahol a nyest felütötte a fejét, és olyan állomást érdemes beállítani rajta, amin rengeteg beszélgetős műsor van.

4. Nyestűző spray

Fotó: Pixabay.com

Autósboltokban, gazdaboltokban lehet kapni kimondottan nyestek ellen kifejlesztett, kellemetlen szagú spray-t; ezekkel hetente kell befújni a nyest búvóhelyét. Bár egy ideig a közelébe se mennek, egy idő után megszokják a szagot, és visszatérnek.

5. Élvefogó csapda

Sokan akkor folyamodnak ehhez a megoldáshoz, ha már minden mással kudarcot vallottak; hiszen egy jobb csapda, ami meg is fogja a nyestet, igencsak borsos áron kapható, ráadásul nehezen is beszerezhető. A leghatásosabban tojással lehet becsalni a csapdába, de így is lutri, hogy egyáltalán belemegy-e, hiszen nagyon óvatos állat. Bár a nyest Magyarországon nem védett, bántani, megölni tilos; a csapdába befogott állatokat a legtöbben elviszik néhány tíz kilométerre, és elengedik őket erdős területen.

Fotó: Unsplash.com

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

Kovács István nullás osztályzata, a BL-beli teljesítményéért is kapott már büntetést

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!