OTTHONKA

Nem csak a fölös vizet vezeti el a kicsi lyuk: fontos kérdésre adja meg a választ

Azt még a kezdő kertészek is tudják, hogy a növényeket időről időre át kell ültetni. A cserépben tartott zöld pedig meglepő módon mutatja meg, mikor jött el az idő!

Az általános szabály szerint a fiatal és a gyorsan növő növényeket félévente-évente illik átültetni, míg az idősebb példányokat néhány évente. Vannak növények, amelyek évekig is nagyon jól érzik magukat a régi cserepükben, mások viszont gyakrabban igénylik az átültetést. Van néhány jel, ami azt mutatja, hogy itt az idő nagyobb cserepet vásárolni a kedvenc szobanövényed számára.

Növény 01

Fotó: Pixabay.com

Gyökereket látsz a cserép alján, a lyukban

Időről időre vess egy pillantást a cserepek aljára, a vízelvezető lyukakra. Ha azt látod, hogy a növény gyökere már itt nő kifelé, az azt jelzi, hogy a növény kinőtte a cserepét, és ideje átültetni. Azt is észreveheted, hogy a cserép felső szélénél egyre több gyökér nő körbe-körbe, ez szintén annak a jelen, hogy a növénynek több helyre, nagyobb cserépre van szüksége.

Eltolódik a növény és a cserép aránya

Ha a növény első látásra is túl nagy a cseréphez képest, ideje javítani a helyzeten, hiszen egy idő után ez már a növénynek sem lesz kényelmes, ami sajnos látszani is fog rajta. A szakértők szerint a helyes arány: a növény teljes magasságának kétharmada legyen a növény, az egyharmada pedig a cserép. Ez nem csak jól néz ki, de a növény fejlődése szempontjából is ideális.

Növény 02

Fotó: Pixabay.,com

Sárgul a növény

Annak, hogy a növény sárgulni kezd, több oka is lehet a túlöntözéstől a túl sok fényig. De ha hirtelen sok sárga levelet vettél észre rajta, az annak a jele is lehet, hogy ideje átültetni. Lehet, hogy az a baj, hogy nincs elég föld a gyökerek körül ahhoz, hogy megkösse a növény számára szükséges tápanyagokat, és ezeket a növény a gyökérzetén keresztül felszívhassa. Ha pedig nincs elég tápanyag, a levelek besárgulhatnak.

Túl sok levél hullik le

Egy-két levél elvesztése szintén teljesen normális jelenség, de ha hirtelen többet veszít a növény a szokásosnál, akkor lehet, hogy átültetést igényel. Ha ugyanis a gyökere túl zsúfolt helyen van, akkor képtelenség minden levelet ugyanolyan szépen és egészségesen tartani, mivel nem jut el hozzájuk elegendő tápanyag.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?