OTTHONKA

Ne használj drága takarítószereket, van olcsóbb megoldás!

Mindenkit hülyének néznek a vegyszergyártók! A bolti tisztítószereket legalább tízszeres haszonnal árulják! És nem elég, hogy drágák, többségük az egészségre is ártalmas. Jobb ötletünk van: védd magad és spórolj! Mutatjuk, hogy lehet mérgező vegyszerek nélkül tiszta az otthonod!
  • Szerző: Ripost

Nem csodáljuk, ha eleged van abból, hogy sok-sok ezer forintot költesz tisztítószerekre. Megspórolunk neked egy csomó pénzt, figyelj!

Egészségre és környezetre káros vegyszerek helyett használj egyszerű és hatásos tisztítószereket!

Ezzel a magad egészségét és lakásod épségét óvod, ráadásul sokkal hatékonyabb is lehetsz, ha alkalmazod ezeket a szuper ötleteket!

1. Ablaktisztítás

Gyorsan és egyszerűen így tisztíthatod az ablakod: 1 vödör meleg vízhez tegyél  2 csésze ecet. Először mosd át ecetes vízzel, majd száraz puha ronggyal töröld át. Ablakod csillogó, foltmentes lesz!

2. Súrolószer

Leégett serpenyőkhöz, tepsikhez a leghatásosabb a hidrogén peroxid és a szódabikarbóna páros. Keverd össze, majd ezzel a pasztával kend be a problémás területet. Lenyűgöző eredményt érhetsz el és még sikálnod sem kell. 

3. Vízkőoldó

A vízkő nemcsak látványnak csúnya, de tönkreteszi a csaptelepeket is. Az egyik legolcsóbb és leghatásosabb szer az ecet. Áztass papírtörlőt ecetbe és csavard be a csapokat, zuhanyrózsát. Hagyd rajta legalább fél órát, hogy az ecet  elvégezze a dolgát, majd mosd le meleg vízzel.

4. Vasaló tisztítás

Önts a vasalódeszkára sót, majd állítsd a vasalódat gőzfunkcióra. "Vasald ki a sót". Gyönyörűen megtisztítja a vasalódat.

5. Penész

Könnyen megszabadulhatsz a penészfoltoktól és még sikálnod sem kell! Meleg vizet keverj össze fehérítő porral (nátrium perkarbonát), majd áztass bele régi fáslit, vagy puha rongydarabokat. Tedd a penészes felületre és hagyd rajta fél napot. 

6. Tűzhely

Szórj egy csésze szódabikarbónát a sütőbe, majd ecettel spricceld alaposan körbe. Csukd be a sütő ajtaját, hagyd hatni legalább fél órát, majd mosd ki vizes szivaccsal.

7. Szőnyeg

Szőnyegről egyszerűen eltüntetheted a foltot ! Keverj össze 2 evőkanál szódabikarbónát egy pohár meleg vízzel és spricceld be a foltot. Tegyél rá egy régi fehér törölközőt és gőzfokozaton vasald a foltot, amíg a törölköző magába nem szívja a szennyeződést!

8. Fugatisztítás

A csempe fugáját könnyen megtisztíthatod.  ¾ rész szódabikarbónát keverj össze ¼ rész aktív oxigénes fehérítővel (nátrium perkarbonát). A masszát egy régi fogkefe segítségével kend fel a fugára. Hagyd rajta 20-30 percet hatni, majd zuhanyozd le.

9. Lefolyó

Tartsd karban a lefolyót, így megelőzheted a későbbi nagyobb dugulást. Tisztítsd meg az esetleges hajszálaktól, önts bele egy csésze szódabikarbónát és egy csésze ecetet! Zárd le a dugóval és hagyd hatni 15 percig, végül öblítsd le meleg vízzel.

10. Kárpit

Kanapék, kárpitok tisztításához tölts alkoholt egy spriccelős flakonba, majd szórd a koszos felületre. Dörzsöld át fehér színű szivaccsal, vagy fehér sörtéjű kefével, majd puha ronggyal töröld át.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?