OTTHONKA

Nagyanyáink ősi tudománya: így készíthetsz házi kenyeret otthon

Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor egyszerűen nem lehet kenyeret kapni a boltban. Ilyenkor nagyon jól jön a tudás, hogyan készítse el a családnak a pékárut maga a háziasszony. Ezeket a recepteket lehetetlen elrontani!
  • Szerző:

Nem mindig alapvető, hogy csak lekapjuk a kenyeret a bolt polcáról; volt is már példa arra, hogy például viharok miatt akadozott az élelmiszer-ellátás. Mostanában pedig a járvány miatt aggódnak sokan, és törik a fejüket, hogyan lehet valamennyire függetleníteni a háztartást a boltoktól. Nos, a kenyér esetében ez roppant egyszerű: meg kell tanulni néhány alapfogást. Szerencsére nem kell hozzá semmi extra, csodálatos kenyereket lehet sütni a legegyszerűbb gáztűzhely sütőjében is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

1. Boros Vali alapreceptje

A szabolcsi háziasszony a kenyérsütéssel lett roppant népszerű, és nem véletlenül; nem bonyolítja túl a receptet, ez a kenyér még pontosan olyan, amilyennek nagyanyáink sütötték.

Fotó: Ripost

Hozzávalók az előkészítéshez

  • 40 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

A sütés előtti este keverd össze galuskaszerűen, majd letakarva hagyd éjszakára kelesztőtálban. Másnap ehhez add hozzá a többi hozzávalót.

Hozzávalók a gyúráshoz

  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Elkészítés:

Fotó: Pixabay

A hozzávalókat alaposan dagaszd össze; a tészta akkor jó, amikor már elválik a tál falától, és egy gombóc lesz belőle. Kétszer negyven percig keleszd, vagyis meleg helyen hagyd pihenni a tésztát. A két kelesztés között gyúrd át, majd a második után formázd meg a veknit. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra, közben a megformázott cipót még 20 percig keleszd jénai tálban. Bemetszés után spricceld le vízzel, és tedd a sütőbe. Amikor már kezd pirulni, vedd le a tál tetejét, és még 15 percig süsd.

2. Gyors házi cipó

Fotó: Pixabay

Ha nincs sok időd, készíthetsz rövidebb kelesztéssel és dagasztás nélkül is kenyeret, de ebben az esetben nagyon oda kell figyelni a tészta állagára: ugyanis nem olyan lesz, mint a hagyományos kenyérnél.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl langyos víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 0.5 teáskanál cukor

Fotó: Pixabay

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt langyos vízben a cukorral, majd egy nagy tálban fakanállal dolgozd el az összes hozzávalót. A tészta ragacsos és lágy lesz, mint a galuskáé. Takard le, és 1 órán át meleg helyen keleszd. A tésztát forgasd át lisztezett deszkán, majd formázd meg a cipót. Mivel ragad a tészta, gyorsan kell dolgoznod. A tetejét vágd be, majd öt percet pihentesd. Kevés liszttel hintsd meg, spricceld be langyos vízzel, és mehet 200 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljába tegyél egy lábas vizet. 40-45 perc alatt aranybarnára sül a kenyérkéd.

3. Bögrés kenyér

Fotó: Pixabay

Ez is gyors megoldás, de sokak szerint így nem lesz az igazi a kenyér. Bár, abban mindenki egyetért, hogy végszükség esetén, ha extra kevés idő van, még mindig inkább megteszi, mint a bolti.

Hozzávalók

  • 1 bögre meleg víz
  • 1/4 bögre tej
  • 3 kanál napraforgóolaj
  • fél teáskanál cukor
  • fél teáskanál só
  • másfél teáskanál porélesztő
  • 3 bögre liszt

Elkészítés

Fotó: Pixabay

Futtasd fel az élesztőt a cukorral meleg tejben, majd add hozzá a meleg vizet, és keverd össze. Ezután öntsd bele az olajat, majd tedd hozzá a lisztet és a sót, és dolgozd össze. Puha, ragadós tészta lesz a végeredmény, amit egy órán át keleszteni kell. Utána mehet bele egy kevés olaj, és egy alapos dagasztás után tedd a jénai tálba. Itt keljen még 30 percet. Amikor beteszed a sütőbe, tegyél mellé egy kevés vizet egy edényben. 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 40 percig.

És ezeket olvastad már?