OTTHONKA

Nagyanyáink csodaszere a kertben, így használd a keserűsót

Mitől voltak olyan dús levelûek, gyümölcsöktől roskadóak nagyanyáink kertjében a fák? Egy természetes ásványi szertől, a keserûsótól. Nem csak a legfontosabbat, a magnéziumot pótolták vele, de az egyéb ásványi anyagokat is könnyebben fölvették a vele dúsított földben nevelt növények

A keserűsót, más nevén Epsom-sót egy bőrünkön át felszívódó magnéziumforrásként ismerjük. Ez az ásványi anyag amellett, hogy kiváló méregtelenítő, izmaink, idegeink, agyunk számára is nélkülözhetetlen. Ha elég jut belőle a szervezetünkbe, akkor az egyéb ásványi anyagokat is jobban hasznosítjuk.

Pont így vannak vele a növények is!

Nézzük, mennyi mindenre hasznos ez az őseinktől örökölt csodálatos hatóanyag.

TÖBB TÁPANYAG – MINDEN EGYBEN

Dús bokrok, egészséges fák

Akárcsak az emberi test, a növény is több egyéb tápanyagot képes felvenni, ha megfelelő a magnéziumszintje. A létfontosságú nitrogén, foszfor, kén sem fog hiányozni, ha Epson-sóval táplálod a kerted. Szórj a bokrok alá 1 evőkanállal, a fák alá kettővel. A gyökérzóna  területére oszd szét a mennyiséget.

Édesebb gyümölcs

A gyümölcsfák, különösen a szilva, őszibarack, alma- és citrusfélék édesebb, zamatosabb termést hoznak, ha a tövük köré 1 négyzetméternyi területre 1 evőkanálnyi keserűsót szórsz. A magnézium szulfát serkenti a növények fotoszintézisét, egészséges fejlődését.

MAGNÉZIUMHIÁNY ELLEN

Egészségtől kicsattanó cserépben nevelt paradicsom

Nehéz elegendő táplálékot biztosítani a paradicsom számára a szűk helyen. Keverj el 2 evőkanál keserűsót 1 liter vízben. Ezzel öntözd 2 hetente a földjét. Megszünteti a jellegzetes magnéziumhiányt, amikor a levelek zöld erezete között sárgulnak a szövetek.

Egészséges cserepes virágok

Ha más cserepes növénynél tapasztalod a magnéziumhiány okozta levélsárgulást, kezeld őket is Epson sóval. Havonta egyszer öntözd az előző pontban leírt keverékkel.

Viruló, zöld levelek

Nem csak a cserepes paradicsom levele sárgul a magnéziumhiány miatt. Ha bárhol a kertedben sápadt, esetleg pöndörödő leveleket látsz, kezeld az éhező növényt keserűsóval. Szórj a tövéhez havonta egyszer 1 evőkanálnyit, vagy egyenesen permetezd a levelére a 2 evőkanál keserűsó és 1 liter víz oldatát.

BÕ TERMÉS, DÚS VIRÁGOK, RAGYOGÓ ZÖLD LEVELEK

Bő paprikatermés

A paprika is meghálálja a kényeztető magnézium-ellátást. Virágzáskor hetente egyszer 1 evőkanállal szórj a tövéhez. Felturbózza a termést.

A rózsa is szebb lesz tőle

A rózsa gyökerét ültetés előtt áztasd egy éjszakára keserűsós vízbe. 1 liter vízhez 1 evőkanál sót adj. Úgy is fölveszi a klorofill termelődést serkentő tápanyagot, ha az ültetésre kijelölt területre szórsz 1 evőkanálnyit. Szép bokros lesz tőle, egészséges, dús virágokkal.

Zöldebb gyep

Szeretnéd, ha a te füved lenne zöldebb és nem a szomszédé? Adj neki Epson sót. 100 négyzetméterre 5 csészényit számíts. Még jobb, ha ezt a mennyiséget vízzel hígítod, és úgy permetezed a területre.

A magnézium-löket hatására beindult klorofilltermelődés harsogóan egészségessé, ragyogó zölddé varázsolja a gyepedet.

NÖVÉNYEKNEK STRESSZOLDÓ SZEROTONIN

Átültetési sokk ellen

Akárcsak minket, a növényeket is megvisel a költözködés. Egyik cserépből másikba, vagy cserépből kertbe kerül a növény? Ez bizony stresszt okoz neki. Megelőzheted, ha az új helyére 1 evőkanál keserűsót szórsz, majd befeded egy réteg földdel. A gyökere ne érjen közvetlenül a sóhoz. Az Epsom-só úgy hat majd rá, mint egy boldogsághormon.

NAGY MENNYISÉGBEN PUSZTÍTÓ

Nem tudod eltüntetni, zavar a kertedben egy ottmaradt fatörzs? Fúrj bele lyukakat. Lyukanként szórj bele 1-2 kanálnyi keserűsót, majd önts rá vizet. Néhány hét után bomlásnak indul a tönk, és könnyebben eltávolíthatod.

Fontos

A jóból is megárt a sok! Ne vidd túlzásba a kertben kiszórt keserűsó mennyiségét. Tartsd be a javasolt arányt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?