Létrehozva: 2016.04.02.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét!

Idén az enyhe tél miatt jobban sújtják majd haszonnövényeinket a kártevõk. Rossz hír, hogy köztük lesz a nyár legelején érõ cseresznye. Minden eddiginél több kukacra kell készülnünk.

Hamarosan az ország minden pontján virágba borul a cseresznye és már most lehet tudni, hogy a korábbi évben megszokottakhoz képest nagyobb pusztítást fog végezni a termésben a cseresznyekukac. Nem lennénk meglepve, ha a garantáltan kukacmentes gyümölcsnek igencsak megkérnék az árát májusban a piacon!

Cseresznyelégy invázió várható

A kukacosodást a cseresznyelégy okozza. Az idei enyhe tél után pedig semmi jóra nem számíthatunk - a cseresznyét károsító rovar populációjának sokkal kisebb hányada pusztult el, mint más években szokott. Így könnyen előfordulhat, hogy a szokásos permetezés mértéke és gyakorisága nem lesz elégséges.

A cseresznyelégy néhány hét múlva a zöldborsó méretű cseresznyére rakja tojásait, ezekből kelnek ki a nyüvek, melyek berágják magukat a mag közelébe és ott károsítanak azzal, hogy táplálkoznak.

Így védekezz a cseresznyelégy ellen

1. Vegyszermentes megoldás

Az egyik megoldást gyakran alkalmazzák biogazdálkodók.  Úgynevezett sárga lapokat helyeznek a lombkorona különböző magasságú szintjeire, úgy, hogy a nap minél tovább érje őket. Ez a lap ragadós felületével összegyűjti a cseresznyelégy imágókat, így nem tudják lerakni a tojásaikat. Ez a „vegyszermentes” megoldás körülbelül 50-70%-os eredményt hoz.

2. Vegyszeres permetezés

Ez sem biztosít 100%-os védelmet a cseresznyelégy ellen, de kicsit hatékonyabb a sárga lapnál. A permetezés aktualitását a sárga lapon megjelenő rovar jelzi – ha nem tudod egyértelműen beazonosítani, utána kell nézned az interneten.

Permetezés lehetséges például acetamiprid vagy tiametoxam hatóanyagú szerrel, de fontos, hogy az élelmezésügyi és munka egészségügyi várakozási időket betartsd!

A védekezést virágzás után 4-6 héten át tartó rajzás miatt folyamatosan kell végezni, figyelembe véve az adott szer hatását.

3. Ültess korán termő fát

Egy harmadik lehetőség, hogy olyan cseresznyefajtát választasz, amely olyan korai, hogy nem tudja károsítani a cseresznyelégy. Ilyen például a Bigarreau Burlat, vagy Early Burlat, mely május vége felé érik. Persze ez is időjárásfüggő, mert egy melegebb tavaszon a cseresznyelégy is előbb jelenik meg. Márpedig erre igen jó esélyünk van idén.

Honnan lehet tudni, hogy kukacos a cseresznye?

Évek óta nehéz a piacon olyan cseresznyét találni, amiről megbízhatóan ki lehet jelenteni, hogy nincs benne kukac. Sokszor ugyanis első ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a szemeken belül tartózkodik-e már lakó. Még az sem jelent semmit, ha kívülről feszesnek, fényesnek, egészségesnek néz ki a cseresznye. Egy szem cseresznyét vegyél a kezedbe és nyomkodd meg: ha kemény a húsa, akkor kukacmentes a gyümölcs, ha furcsán puhának találod, akkor legalábbis gyanakodnod kell arra, hogy kukacos. Másik módszer, amivel próbára teheted a cseresznyét: tedd vízbe a szemeket, ha 5-10 perc múlva apró, fehér valamiket látsz lebegni a víz színén, kukacos a gyümölcs.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Képesek lesznek kisegíteni egymást a PS5-tulajok

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

vg.hu

Véleményt mondott a Moody's az OTP-ről

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Nem tudod, mi legyen az ebéd a tavaszi szünetben? Remek menüötleteket ajánlunk a gyerekeknek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid

OTTHONKA

Erre figyelj, ha a mosott ruhát a szabadban teregeted ki

OTTHONKA

Kertészkedj száraz kenyérrel, mutatjuk, mire használhatod