OTTHONKA

Mit keres Budapesten a New York-i szabadságszobor?

A belvárosban sétálók vették észre az ikonikus nőalakot. De vajon hogy került a Budapest kellős közepére Amerikából a híres szabadságszobor?
  • Szerző: Ripost

A mindennapi rohanásban örülünk neki, ha egyáltalán a lábunk elé tudunk nézni és kikerülni a szembejövő embereket. Kinek van arra ideje vagy alkalma, hogy kicsit feljebb emelje a fejét?

Pedig érdemes lenne néha a magasban is nézelődni, mert a házak tetején egészen meglepő dolgokat találhatunk. Például a New York-i szabadságszobor mását, méghozzá Budapest belvárosában! A szobor stílusosan a New York kávéház tetejét ékesíti, méghozzá az épület legmagasabb pontján. Ide bizony nemigen lehet föllátni, a szobrot gyakorlatilag senki nem veszi észre! Az eredeti szoborhoz képest annyi a változtatás, hogy ez kisebb, és hátradőlt ülőpozícióban tartja a fáklyát.

 

Az épületet egyébként azért hívják New York palotának, mert az amerikai tulajdonú New York Életbiztosító Társaság megrendelésére épült. A tervező Hauszmann Alajos döntött arról, hogy a tetőn helyet kapjon az ikonikus szobor kicsinyített mása. Egy korabeli városi legenda szerint egyenesen a budapesti nőalakról mintázták a híres New York-i szabadságszobrot, ám ez nem igaz. Azt ugyanis 1886-ban leplezték le, a kávéház pedig csak néhány évvel később, 1894-ben nyitotta meg a kapuit.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?