OTTHONKA

Gyilkos szódabikarbóna: 5 hely a lakásban, ahol többet árt, mint használ a háztartási csodaszer

Annyi mindenre használható a háztartásban, hogy sokszor fel se merül, hogy mire nem jó a szódabikarbóna. Pedig van, ahol nemhogy nem ajánlott, de egyenesen tilos takarítani vele, mutatjuk!
  • Szerző:

Igazi varázsszer a ház körül, de nem árt képben lenni, hogy mire nem jó a szódabikarbóna. Takarításkor sokan már csak ezt használják, hiszen nevetségesen könnyű vele a súrolás, zsíroldás, és ragyogó lesz tőle minden. De van, ahol eszméletlen nagy károkat okozhat; mutatjuk, mire nem jó a szódabikarbóna a takarításnál!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kevesen teszik fel a kérdést, hogy mire nem jó a szódabikarbóna. Fotó: Pixabay.com

1. Ablak és egyéb üvegfelületek

Ablaktisztítás 01

Komoly károkat okozhat az üvegfelületeken. Fotó: Pixabay.com

Ha üvegpolcot, ablakot vagy üveges szekrényt takarítasz, nagy ívben kerüld a szódabikarbónát; az apró szemcsék ugyanis brutálisan összekarcolják az üvegfelületet. De ha ezt meg is úszod, úgy rászáradnak a maradványai, hogy piszok nehéz lesz eltávolítani őket.

2. Politúrozott bútorok

Legtöbbször nem tanácsos fa felületeket takarítani vele, mert kiszámíthatatlan a hatás. Fotó: Shutterstock

Ezekkel ugyanaz a probléma, mint az üveggel: a fényes felületeket összekarcolja a szódabikarbóna. Ha nincs ilyen bevonat a fán, akkor sem érdemes ezzel a csodaszerrel tisztítani a fa bútorokat, ugyanis az erős savas hatás egyes fafelületkezelő anyagokat feloldhat; így a lazúr, vagy a pác foltos lehet a takarítás után.

3. Arany- vagy ezüst bevonatú edények

A kényes, drága bevonatot hamar lemarja a szódabikarbóna. Fotó: Shutterstock

Ha ilyen kínálótálad vagy tálcád van, semmilyen körülmények között ne súrold szódabikarbónával; a karcok ugyanis örökre bennük maradhatnak. Az arany és az ezüst túlságosan puha ahhoz, hogy ezzel az erős anyaggal tisztítsd őket.

4. Kerámialapos tűzhelyek

Nem javít, hanem ront a tűzhely állapotán. Fotó: Shutterstock

Míg a hagyományos gáztűzhelyeken vagy a vasmagos villanytűzhelyeken csodát tesz a szódabikarbóna, a kerámia lapon mély, csúnya karcokat hagy. Ráadásul mellé egy olyan, levakarhatatlan fehér filmréteget képez, ami siralmas látványt nyújt.

5. Márvány konyhapult

A márávny nem ragyogó, hanem foltos, csúnya lesz a szódabikarbónától. Fotó: Shutterstock

Ha igazi márvány felület van a lakásodban, inkább használj ecetet a tisztításához. A szódabikarbóna ugyanis felmarja a finom, felső réteget, és foltos, karcos lesz a pult, az asztal. Ezzel szemben az ecet ragyogó, tiszta felületet hagy maga után.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?