OTTHONKA

Minden eddiginél undorítóbb az őszi rovartámadás: Ez a 3 atombiztos trükk segít

Lassan megszokjuk, hogy az őszi napok beköszöntével visszatérnek ezek a kellemetlen bogarak. Háziasszonyok tucatjai harcolnak velük, hogy ne jussanak be a lakásba, egymásnak adják a tippeket a leghatásosabb módszerekről. Lássuk, mit lehet tenni!
  • Szerző:

Bár még javában tombol a vénasszonyok nyara, az idő érezhetően kezd lehűlni, és ennek az egyik legbiztosabb jele, hogy nem kívánt vendégek igyekeznek a házakba, hogy ott teleljenek át. A harlekin katicák és a poloskák hadrendbe állva várják, hogy a gyanútlan házigazda ajtót nyisson – és sok helyen tucatszámra repülnek be a lakásba, házba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A harlekin katicát az őshonos katicabogártól nem csupán az különbözteti meg, hogy hétnél több pettye van, de az is, hogy nem csak piros, de sárga, narancssárga színekben is találkozhatunk vele. Bőven van alkalmunk megfigyelni, ugyanis ahol felbukkannak, ott ezt szép számban teszik, és a céljuk nem más, mint hogy bejussanak a házba. A hétpettyessel ellentétben ezek a bogarak ráadásul meg is csípik az embert. A márványpoloskát, vándorpoloskát sem kell senkinek bemutatni: a zöld vagy szürke rovarok leginkább a városokban tanyáznak, és ilyenkor ősszel ők is igyekeznek a lakásokba jutni, hogy túléljék a fagyokat. A háziasszonyok pedig a hajukat tépik tőlük, és válogatott módszereket vetnek be ellenük...

1. Az ecetet egyik se szereti

Fotó: Profimedia

A poloskák és a katicák egyaránt kifejezetten utálják az ecet szagát, ezért, ha körbefújjuk ecetes vízzel a nyílászárók környékét, akkor egy ideig nem jönnek – addig, amíg az ecet el nem párolog.

2. Óvatosan a rovarirtó szerekkel!

Fotó: Csóka Ferenc

Sokan feladják a bio védekezést, és rovarirtó szert használnak; azzal fújják le a házba bejutott bogarakat, sőt, az ajtókat, ablakokat is körbefújják vele. Csakhogy ezt a módszert a háziasszonyok többsége nem szereti, mert aggódnak, hogy a gyerekekre, házi kedvencekre is veszélyes lehet a szer.

3. Söprűvel és porszívóval folyik az ádáz küzdelem

Az ajtók, ablakok melletti falon sütkérező rovarokat sokan szó szerint összesöprik, mások porszívózzák – de mindig újabbak jönnek a helyükbe. A legbiztosabb, ha be se jutnak; és ennek a legjobb módja, ha a réseket alaposan eltömjük, valamint erős szúnyoghálót használunk. Kézzel nem érdemes összeszedni őket, főleg odabent; mert a poloskák és katicák egyaránt bűzös folyadékkal védekeznek, ha megzavarják őket. A porszívóval óvatosan kell bánni; ugyanis, ha porzsák nélküli, a tartályból még hónapokig áradni fog a bogarak bűze, amikor takarítunk…

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?