OTTHONKA

Imádod a medvehagymát? Akkor mutatjuk, mit kell tenned szeptemberben

Reneszánszát éli tavasszal a medvehagyma szedése és fogyasztása. De tudtad, hogy szeptemberben te magad is tehetsz érte, hogy az isteni finomság az asztalodra kerülhessen?
címkék:

Tavasszal az erdőkben bújik ki az isteni finom és egészséges medvehagyma, de szerencsére már a piacokon is be lehet szerezni ezt az ízben a fokhagymához hasonlító fűszernövényt. De ha a saját kiskertedben szeretnéd leszedni, akkor most van itt az ideje az ültetésnek. A medvehagyma szereti a humuszos talajt és az árnyékos, nedves környezetet. Így a kert eldugottabb helyére érdemes telepíteni. Itt a leveleit tavasszal a virágok megjelenése előtt leszedhetet majd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eladásra csak engedéllyel gyűjthető a medvehagyma.

Medvehagyma
Fotó: 123rf

Ültetés

Medvehagyma vetőmag vagy ültetőhagyma vásárlásakor tartsd szem előtt, hogy legalább egy tucat tő szükséges a használható mennyiségű termés eléréséhez, így a medvehagymát mindig nagyobb csoportban telepítsd. A medvehagyma apró hagymáit szeptember hónapban 10 cm mélyen ültesd el, jól előkészített talajba. Ha kedvező helyet találsz neki, gyorsan elterjed, mert az apró magjait a hangyák terjesztik.

Ha a medvehagymát elültetted, biztos lehetsz benne, ha türelmes vagy, rengeteg fog teremni. Akár füves helyre is telepítheted, mert fűnyíróval sem tudsz ártani neki. Gyorsan elterjed bárhol, így gyönyörű kis színfoltja lehet a kertednek.

Balkonon

A medvehagymát nem csak kertben, de balkonon, erkélyeken is termesztheted. Ebben az esetben pár alapszabályt be kell tartanod. Minden esetben figyelni kell arra, hogy a növény csak hűvösebb helyeken, nyirkos földben, és félárnyékban érzi jól magát. Ezeket a körülményeket nem mindig könnyű biztosítani. A kertben a medvehagymát szinte nem is kell locsolni, de cserépben időnként rászorul a nedvesség pótlására. Figyelj arra, hogy földje sose száradjon ki, és óvd az erős közvetlen napsütéstől is.

Nevelj a balkonládában legalább 10 medvehagyma palántát, kevesebb növényből ugyanis alig lesz a konyhádban elegendő mennyiségű alapanyagod.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?