OTTHONKA

Már lehet szavazni az év fájára!

Az Év fája szavazás célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai fafajokra. Vajon a tatár juhar vagy a kecskefűz lesz a nyertes 2020-ben, vagy valami más?

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta rendezi meg a közönségszavazást. Az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) bárki szavazhat arról, melyik fafajt válasszák meg 202 fájának. A szavazást az egyesület weboldalán, itt lehet elérni.

Év fája 01

Fotó: Pixabay.com

A kuratórium három fafajt jelölt a közönségszavazáson való részvételre: ennek értelmében az internetes szavazáson a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani november 22.-ig. Az online szavazás felületén a fafajok rövid ismertetése és a szavazás naprakész állása is megtekinthető. Minden egyéni felhasználó egyszer szavazhat.

A tatár juhar (Acer tataricum) már a Honfoglalás környékén is ismert volt. Bár ökológiai szerepe jelentős, alacsony termete és kis gazdasági értéke miatt a kevésbé megbecsült fajok közé tartozik, így erősen visszaszorult.

A kecskefűz (Salix caprea) virágzatát, a húsvéti barkát szinte mindenki ismeri. Évszázadokig igyekeztek visszaszorítani, mivel gyomfának tekintették, így fatermetű egyedei ritkaságnak számítanak.

A rezgő nyár (Populus tremula) elegáns megjelenése mellett az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében játszik szerepet.

Fotó: Pixabay.com

A 2019-es év fája a sajmeggy lett, amelynek fáját pipaszárak, sétapálcák, és más míves fafaragványok készítéséhez használták, termése pedig likőrök alapanyagául szolgál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?