OTTHONKA

Soha ne etesd ezzel a madarakat, rengeteget árt nekik

A fagyos időszak beköszöntével megkezdődik a madarak etetése. Szerencsére egyre többen tesznek ki nekik eleséget; ám nem mindegy, hogy mi kerül az etetőbe. Van ugyanis, ami akár a pusztulásukat is okozhatja.
címkék:
  • Szerző:

Hazánkban legtöbbször a fagyok beálltával, de legkésőbb december elején kezdődik a madarak etetése. Az énekesmadarakat nem csupán az etető látványa miatt érdemes etetni, hanem azért is, mert sokszor nem találnak máshol eleséget. A rendszeres etetéssel több madarat tudunk a kertünkbe csalni, aminek tavasszal, nyáron látjuk a hasznát, hiszen a kis kertlakók rengeteg káros rovart pusztítanak el. Nem vitás, hogy a madarak etetése sokaknak szívügye; ám van, hogy pusztán jó szándékból olyasmi kerül az etetőbe, ami inkább árt nekik, mint használ. Mutatjuk, mit kerülj el mindenképpen, ha úgy döntöttél, hogy belefogsz az etetésbe!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem mindegy, mivel történik a madarak etetése. Fotó: Getty Images

Hogy mi kerülhet az etetőbe és mi nem, azt a Magyar Madártani Egyesület írja le a honlapján. Többféle eleség közül is választhatunk, és érdemes is, hiszen minél változatosabb a menü, annál többféle madarat tudunk a kertünkbe csalogatni. Alap, hogy olajos magvakat mindenki tesz az etetőbe, például nem pörkölt napraforgó-magot, kölest, muhart, hullámos papagáj eleséget, de tehetünk az etető köré az ágakra almát és bogyós gyümölcsöket is. A rigók és a rovarevők számára tehetünk ki egy-két órányi időtartamra főtt rizst és levesben főtt zöldséget is, de fontos, hogy ne hagyjuk kint hosszú ideig. Van azonban, amit minden esetben tilos az etetőbe tenni, hiszen akár a madarak pusztulását is okozhatják.

Fantasztikus látványt nyújt télen a madarak etetése. Fotó: Pixabay.com

Se az etetőben, se a vízimadaraknak nem szabad kenyeret adni, de ugyanígy kerülni kell a pattogatott kukoricát, chipset és ropit is, hiszen nagy mennyiségben ezek károsak a madarakra. Ráadásul, ha hetekig az etetőben marad a kenyér, kifli, zsömle, erjedésnek indul, és ha elfogyasztják a kis kertlakóink, bélgyulladást okozhat nekik. Bár a kis mennyiségben, és azonnal elfogyasztott kenyérfélék nem okoznak problémát a madaraknak, hosszú távon semmiképpen ne etessük őket pékárukkal.

Hova tegyük a madáretetőt?

A madarak szeretik a nyugalmat, így érdemes a kert olyan részén elhelyezni az eleségüket, ahol nem zavarják meg őket emberek; ugyanis oda nem fognak leszállni. A kisebb testű madarak csak pár pillanatra használják az etetőt, ezért érdemes olyan helyet választani, ahol van a közelben valamilyen bokor vagy cserje, ahova le tudnak szállni, és veszély esetén el tudnak bújni. Ha van a kertben kutya vagy macska, akkor olyan magasságba helyezzük, ahol a háziállataink nem érik el. Fontos szempont, hogy ha lehetséges, olyan helyre kerüljön, ahol rálátunk az ablakból; hiszen nincs is jobb téli program, mint a kismadarakban gyönyörködni a szoba melegéből.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?