OTTHONKA

Sokat fogyaszt a légkondi? Így spórolhatsz vele

Tény, hogy a klíma áramot fogyaszt, de a kánikulában hihetetlen nagy segítség. Könnyebben alszol éjszaka és napközben sem kell, hogy otthon a hőségben rosszul legyél.

A légkondi fogyasztása miatt a villanyszámlád akár az egekbe is szökkenhet, de kis odafigyeléssel ezt elkerülheted! Ne kételkedj abban, hogy érdemes-e beruházni egy klímára a forró nyári időszakban. Segítünk abban, hogyan csökkentsd a klíma fogyasztását, mutatjuk az energiatakarékos megoldásokat.

Fotó: Shutterstock

Időzítő

Olyan légkondit válassz, melynek van időzítője. Szuper funkció, hiszen amikor nem vagy otthon, akkor nem használod a klímát. De ha kellemes hőmérsékletbe szeretnél megérkezni, akkor jól jön a háznál az időzítő. Ez egy kényelmi funkció, de mellette nagyon gazdaságos is. Nem kell, hogy a klíma egész nap menjen, elég, ha hazaérkezés előttre időzíted a kapcsolót. Rengeteget spórólhatsz így. Egy modern berendezés ára nagyon hamar megtérül.

Azt a helyiséget hűtsd, ahol tartózkodsz

Teljesen felesleges az egész lakást hűtened, ha csak este vagy otthon, és a konyhában valamint a hálószobában töltesz időt.

Ha nincs időzítőd

Amikor hazaesel a nagy melegből, tuti jól esik egy kis hűvös. De tartsd a hőmérsékletet ésszerű keretek között. Ne járasd a légkondit ezerrel! Néhány fok is meglátszik a számlán. Ne hibernáld a lakást.

Használd a redőnyöket

Amikor elmész otthonról ne felejtsd el a redőnyöket leengedni, rengeteges spórolhatsz meg azzal is, ha nem engeded be egész nap a napfényt. Az is hasznos, ha felszerelsz kültéri árnyékolókat napvitorlákat, vagy bambuszrólókat a redőnyökön kívül. Nem melegszik fel olyan gyorsan az otthonod.

Figyelj a légkondi tisztaságára

Nem is gondolnád, milyen nagy segítség, ha a berendezésed folyamatosan tisztán van tartva. Ilyenkor kevesebb áramot fogyaszt a klíma. A szűrő cseréje, tisztítása nem vesz igénybe sok időt. Érdemes erre is odafigyelned!

Keringjen a levegő a szobában

Kulcsfontosságú lehet a komfortos hőérzet megteremtésében a levegő keringtetése. Szerezz be egy ventillátort, szereltesd fel a plafonra, így a hűvös levegőt a lakás más pontjaira is át tudod juttatni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?