Létrehozva: 2021.05.14.

Már most lehet kovászolni, de nem a drága uborkát: jöhet a zsenge káposzta

Ha már tűkön ülsz, hogy lehessen végre kovászos uborkát készíteni, akkor ezt a receptet neked találták ki! A friss, idei káposzta hihetetlen finom, no meg egészséges is, ha így készíted el. Mutatjuk a receptet!

A kovászos káposzta igazi hűsítő finomság, ráadásul rendkívül egészséges is! A legtöbb háziasszony alig várja, hogy beüssön az uborkaszezon, hiszen mennyei kovászos uborkát lehet készíteni; de addig sem kell mellőzni ezt az ízvilágot. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony már meg is kezdte a szezont: eltette érni az első adag káposztát, és a receptet is megosztotta. A kovászos káposzta akkor lesz csodafinom, ha friss, zsenge zöldségből készül; a leleményes háziasszonyok a piacokon már be tudják szerezni az idei első darabokat.

Fotó: Pixabay.com

Elkészítése nem nagy ördöngösség, és ha éppen nincs odakint hőség, a lakásban is prímán beérik. Akárcsak az uborkát, ezt a savanyúságot is fogyaszthatod önmagában, vagy köretként is. Hogy miért egészségesek a kovászolt zöldségek, azt nem kell nagyon bizonygatni: az erjedés, vagyis fermentálás során olyan pre- és probiotikumok keletkeznek, melyek segítik helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ami az egész szervezetre jó hatással van. Segíti az emésztést, felturbózza az immunrendszert; és nem mellesleg finom is. Lássuk a kovászos káposzta Valika-féle receptjét!

Fotó: Boros Valéria – Facebook, Vali hagyományos konyhája

Hozzávalók:

  • 1 fej zsenge, friss káposzta
  • 1 csokor kapor
  • 2 szelet kenyér
  • víz
  • 2,5 liter víz
  • Fotó: Boros Valéria – Facebook, Vali hagyományos konyhája

    Elkészítés:

  • A káposztát alaposan mosd meg meleg vízben, majd szedd levelekre. A befőttesüveg aljára tegyél egy marék kaprot, arra a leveleket addig, míg félig tele nem lesz az üveg. Utána mehet még egy kevés kapor, majd addig rakd a káposztaleveleket, míg tele nem lesz az üveg.
  • A vízben literenként egy csapott evőkanál sót keverj el; valószínűleg nem lesz mindre szükség, de az a biztos, ha több van.
  • A levelek tetejére tegyél még egy marék kaprot, majd mehet rá a két szelet kenyér. Öntsd fel a vízzel, majd tedd félre érni.
  • Meleg, legalább 20-25 Celsius fokos helyen érleld; nagyon fontos, hogy ne a tűző napra kerüljön, mert akkor túlságosan megpuhul a káposzta, és élvezhetetlen lesz. Kistányérral fedd le, az üveg alá érdemes egy tálat tenni, hogy ha kifut a lé, akkor abba menjen.
  • Három-négy nap után már fogyasztható is ez az egészséges finomság; vedd le a kenyereket a tetejéről, ha szükséges, szűrd le a levét, és hűtőben tárold. Valika hozzá szokott tenni egy-két uborkát is.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb leleplezés: A NATO már bevonult Ukrajnába – küszöbön a III. világháború

    origo.hu

    Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

    borsonline.hu

    Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

    mandiner.hu

    Döbbenetes hangfelvétel: meg akarta ölni DJ Dominique lemezlovast az egri polgármester

    life.hu

    Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

    vg.hu

    Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

    origo.hu

    Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 23.: a Szűz jól teszi, ha kételkedik, a Mérleg ügyes

    ripost.hu

    A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

    OTTHONKA

    Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

    OTTHONKA

    Így választhatsz jó zöldségpalántákat

    OTTHONKA

    Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket