OTTHONKA

Ezért ne dobd el soha a befőtt vagy a konzerv levét

Kár lenne elpocsékolni, inkább használd fel a konyhádban!
  • Szerző:

Városi legenda, hogy a konzervekben konzerválószer van. Az igazság az, hogy nincsen bennük már vagy ötven-hatvan éve. Az üveges befőttek vagy fémdobozos konzervek hőkezeltek, ezért állnak el egy-két évig. Összeszedtük, mire használhatod a konzerv levét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A ldségek és a gyümölcsök feldolgozás során megőrzik tápanyagtartalmukat, a modern technikának köszönhetően olyan eljárással kerülnek a dobozba, hogy vitamintartalmuk sem szenved károkat. Közvetlenül betakarítás után feldolgozzák őket, kicsit előpárolják, majd légmentesen lezárják. Pár pillanatra 100 fokra hevítik, majd lehűtik. Főzni csak alig kell őket, ezzel pedig lecsökken az ételek elkészítésére fordított idő.

Ezért ne dobd el soha a befőtt vagy a konzerv levét

Ezért ne dobd el soha a befőtt vagy a konzerv levét Fotó: Shutterstock

Erre a használd a konzervek levét!

A konzervek gyakran csak vizet és sót tartalmaznak a zöldségeken kívül. Néhány esetben további fűszereket vagy természetes ízesítőt is kapnak, amelyet kifejezetten a zöldségekkel való fogyasztáshoz terveztek. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, amit kár lenne kidobni. Remekül lehet vele főzeléket sűríteni, ízesíteni, levesbe is felhasználható. Sőt, a csicseriborsó levét például fel lehet használni tojás helyettesítésére sütikben! Ha tojásallergiád van, vagy vegán életmódot folytatsz, akkor ez egy jó trükk arra, hogy továbbra se kelljen lemondanod az édességekről. Finom receptek találhatóak a neten ehhez is.

Tudtad, hogy a befőtt leve szuper egészséges?

A cukros lében konzervált gyümölcsök sejtjei megduzzadnak, sejtfaluk szétreped és így a plazmájuk a káliumion tartalmukkal együtt kioldódik a befőtt levébe. Sem a frissen főzött kompótlé, sem a friss gyümölcsök vagy rostos ivólevek nem tartalmaznak ennyi nátriumot vagy káliumot. Magas lázzal járó, több napos megbetegedés, hányás vagy bélfertőzés esetén kifejezetten javasolt a fogyasztása, mert pótolja az elvesztett ásványi anyagokat.

Kitűnően megállja a helyét gyümölcsleves készítésekor, tortakészítéskor is, ha a befőzőtt gyümölcsöt és a levét étkezési keményítővel elkeverve ízletes réteget készítesz. De a torta tetejére, víz helyett, befőttléből is megcsinálhatod a zselét. Gyümölcsös tiramisunál kávé helyet ezzel öntheted le a babapiskótákat. Önmagában fogyasztva, szörpként is nagyon finom egy kis szódával higítva, vagy igény szerint friss mentával, lime-mal is fel lehet dobni az italt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?