OTTHONKA

Készíts különleges karácsonyi gyertyákat pár perc alatt

Unod a boltban kapható karácsonyi asztaldíszeket? Készíts saját kezûleg ötletes, hangulatos gyertyákat - az egész nem kerül többe néhány percnél!
  • Szerző: Ripost

A legegyszerűbb illatgyertya a kifacsart citromhéjba öntött viasz. Olvassz fel néhány hagyományos, fehér gyertyát alacsony lángon. A kanócokat szedd ki, vágd méretre, és kösd rá egy hurkapálcára. A hurkapálcákat fektesd keresztbe a citromhéjakon, úgy. hogy a kanóc leérjen a héjak aljáig. Öntsd tele a citromhéjakat viasszal, és várd meg, amíg megszilárdul a gyertyád. Ekkor vágd le a kanócot a hurkapálcáról, és már meg is gyújthatod a gyertyát, amely finom, természetes citromillatot áraszt majd. Narancsból is megcsinálhatod!

Régi, díszes teáscsészékbe is önthetsz gyertyát ezzel a módszerrel.

Az eredmény bájosan antik látványt nyújt majd, a Karácsonyi vendégség idején a csodájára fognak járni a rokonok.

Havas hatású gyertyát készíthetsz, ha egy vastagabb tömbgyertya oldalát bekened egy kevés tapétaragasztóval, majd cukorba vagy sóba hempergeted a gyertyáidat. Ha egyenetlenebb, természetes felületet szeretnél, a hempergetés előtt ne ragasztózd be, inkább picit olvaszd meg a gyertyák külsejét.

A háztartásodban felhalmozódott kisebb, széles szájú üvegekből csinos, téli hangulatú mécsestartó válhat. Kend be az üveget tapétaragasztóval, és hempergesd meg cukorban, vagy sóban, majd körözz rá a szájánál fenyőágat, bogyót, vagy egyéb, karácsonyt idéző díszt.

A karácsonyi sütikiszúrókba is önthetsz gyertyát ugyanazzal a módszerrel, mint a citromhéjakba, csak nyomd bele őket egy vastagabb gyurmalapba, hogy alul ne folyjon ki a viasz. Amikor a gyertyák megszilárdultak, egy mozdulattal kipattinthatod őket a formákból.

Egy befőttesüvegből, néhány fenyőágból és citruskarikából, valamit egy apró, bolti úszógyertyából csodálatosan illatozó kompozíciót készíthetsz az asztalra. A befőttesüvegben rendezd el a fenyőágakat, és a citrom- vagy narancskarikát, öntsd fel vízzel, és tedd a tetejére az úszógyertyát. Ha négy üveget egymás mellé teszel, adventi koszorú helyett is meggyújthatod őket.

A befőttesüveget szárazon is megtöltheted tobozokkal, fenyőágakkal, és egyéb karácsonyi díszekkel. Csavard rá a tetejét, és ragassz rá egy teamécsest, vagy egy ugyanilyen üveg kupakjába öntött gyertyát.

Az egyszerű, fehér tömbgyertyákat fahéjrudakkal is díszítheted. Ragaszd rá a gyertyák felületére a fahéjrudakat, és szorosan kösd körbe az egészet egy szép, vagy épp egy egyszerűségében rusztikus zsinórral, spárgával.

Fogj egy nagyobb, szív alakú tömbgyertyát, és vágd szeletekre éles késsel vagy pengével, úgy, hogy középen a kanóc ne sérüljön. A szeleteket forgasd el egymáson, és máris kész a karácsonyi asztal különlegessége.

A nyáron gyűjtött kagylókba és csigaházakba is önthetsz gyertyát.

A muffinsütő alacsony, kerek gyertyák öntéséhez tesz jó szolgálatot.

Rendezz el néhány levendulavirágot egy kisebb befőttes üvegben, tegyél a közepére hurkapálcára kötött kanócot, majd öntsd fel viasszal. Ha megszilárdult a gyertya, vágd le a kanócot a pálcikáról - nyugtató illatú, nyárias hatású gyertya lesz a jutalmad.

Ez akár remek karácsonyi ajándék is lehet.

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?