OTTHONKA

Eszméletlen, mire jó nagy hidegben a kávézacc

A legtöbb háziasszony pontosan tudja, mennyi mindenre jó otthon a kávézacc. De gondoltad volna, hogy a téli ítéletidőben is hasznodra lehet? Mutatjuk, hogyan!
címkék:
  • Szerző:

A kávézacc a legtöbb háztartásban a kukában landol, pedig számtalan oka van, amiért érdemes összegyűjteni: például a növényeknek nagyszerű tápanyag, kiválóan lehet súrolni vele a konyhában, és távol tarthatod vele a macskákat is a virágágyásaidtól. Ám azt kevesen tudják, hogy télen, amikor reggelre lefagy a járda, kiváló síkosságmentesítő. Ráadásul a sóval ellentétben környezetbarát is; nem csoda, hogy egy olyan nagyváros, mint Krakkó, át is állt kávézaccra a sószórás helyett!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávézacc 01

Fotó: Pixabay.com

Kávéillatra ébredt a város

Bizony, Krakkó utcáit elárasztotta a kávéillat ma reggelre, hiszen a városvezetés úgy döntött, felhagynak a sózással, helyette a helyi kávézókból összeszedték a kávézaccot, és a parkokban, zöld területeken síkosság mentesítenek vele. A megoldás zseniális, hiszen így újrahasznosítják a hulladékot, és még olcsóbb is, mint a só vagy a homok. Pluszban gondoltak a négylábúakra is.

Fotó: AFP

A kutyák talpát védi a kávézacc

Mindenki, aki kutyát tart, tapasztalta már, milyen, amikor a kis kedvence mancsait felmarja a só, és véget kell vetni a sétának, mert sántikálni kezd az eb. A lengyel történelmi városban erre is gondoltak, amikor átálltak a kávézaccra; és a helyi lakosok imádják. „Jó ölet, a kutyám is odáig van érte” – nyilatkozta egy járókelő az AFP hírügynökségnek, egy másik járókelő pedig hozzátette: a módszer talán többeket ösztönöz majd arra, hogy több kávét fogyasszanak, és arra is, hogy a saját portájuk előtt se sózzanak.

Fotó: Pixabay.com

Így használd otthon

Ha eddig nem gyűjtötted a kávézaccot, érdemes nekikezdened. Ehhez elég egy jól szellőző doboz, amibe minden reggel beleborítod, és később innen fel is tudod használni. Például télen, ha nincs otthon homok: hiszen, ha váratlanul lejegesedik a járda, és hajnalban kevés időd van eltakarítani, ez azonnal kéznél van. Törd össze, hogy por legyen belőle, és semmi mást nem kell tenned, mint a jeges felületre kiszórni. A járda azonnal járható lesz, a síkosság megszűnik – és a növények, no meg az arra sétáltatott kutyák is hálásak lesznek neked.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?