OTTHONKA

Jön a grillszezon, ezeket a szigorú szabályokat mindenkinek tudnia kell

A korán beköszönő jó időben rögtön a remek hangulatú grillsütések, baráti összeröffenések jutnak eszedbe? Jó is az! Ám a tûzrakásnak szabályai vannak. Szabad téren, saját kertben, erkélyen is követned kell a biztonsági előírásokat, mert különben igen húzós lesz a buli számlája.

Az elszabadult tűz útjába kerülve minden élő és élettelen elpusztul. Hatalmas erő ez, melyet megfékezni sokszor rendkívül nehéz, még a hivatásos tűzoltóknak is.

SZABADTÉRI TÛZGYÚJTÁS

A klímaváltozással gyakoribb és hosszabb ideig tart az az időszak, amikor a tartós szárazság miatt egyre veszélyesebbé válik a szabad téri tűzgyújtás. Ilyenkor, tűzgyújtási tilalom idején az erdőben, útszéli fasorok, fásítások, facsoportok 200 méteres körzetében tilos a tűzrakás. Ebben az esetben természetesen érvényét veszti a tűzgyújtásra kijelölt tábla is. Ha tűzoltók beavatkozására van szükség a keletkezett tűz eloltásához, akkor 20.000 Ft-tól 3 millióig terjedhet a bírság.

TÛZRAKÁS SAJÁT KERTBEN

A tilalom nem vonatkozik a saját kertre. Ellenben a szigorú tűzvédelmi szabályokat mindenkinek be kell tartani. Nézzük, melyek ezek:

Felügyelet: Soha ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet. Bárikor történhet valami váratlan esemény, amikor a tűz veszélyessé válhat. Akár felkelhet a szél is, belekap, és már terjeszti is a lángokat.

Szél: Ha feltámad a szél, azonnal el kell oltani a tüzet. A földön még van esélyed, de a levegőben táncoló lángnyelveket nem lehet irányítani.

Oltóanyag: A tűzrakóhely közelébe mindig készíts egy vödröt, tele vízzel. Legyen egy másikban homok, mellyel eloltás után feded le a parazsat.

Szerszámok: Lapát, gereblye segítségével jobban kordában tudod tartani a tűz terjedését.

Eloltás: Ha befejezted, a hamura, parázsra nem elég csak rálöttyinteni  egy kis vizet. A parázs mélyén megbújhat egy-két darab, melyek újra életre kelnek. A legbiztonságosabb, ha ezeket elzárod a levegőtől. 5-10 cm vastagságú homokkal fedd le a tűzrakás helyét.

GRILLEZÉS AZ ERKÉLYEN

Több lakásos házban vagy társasházban tűzrendészeti szabályokhoz kötött a tűzgyújtás. Ha engedélyezik a sütögetést az erkélyen, még mindig nem mindegy, mivel tüzelsz. Ha gázzal, szénnel, fával próbálkozol, 20.00-től 1 millió forintig terjedhet a bírság.

Kizárólag elektromos grillsütőt használhatsz.

A tűzoltók kivonulása itt is 3 millióig viheti fel a grill-party árát.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?