OTTHONKA

Itt az ősz: megmutatjuk, mit kell tenni pontosan a kertben

Megérkezett az ősz és a hûvös idő. A nappalok fokozatosan rövidebbek lesznek. A kertben azonban ilyenkor is rengeteg a teendő. Mutatjuk, mit kell feltétlenül megcsinálnod még a tél beállta előtt!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Sokan úgy gondolják, hogy az ősz az elmúlásról szól. A kertészek, a növények kedvelői inkább szívesebben nevezik a tavasz előjátékának, nem az elmúlás, hanem az újrakezdés időszakának. Valóban sok a teendő ilyenkor, ha szeretnénk, hogy a tavasz beköszöntével meseszép és élettel teli legyen a kertünk.

Ilyenkor javarészt még a termények betakarításával, a fagyérzékeny növények tárolásával, falevelek eltüntetésével foglalkozunk, de sok feladat már inkább a tavaszt szolgálja.

Mit kell tenni pontosan?

1.  Termények betakarítása, tárolása

Eljött az ideje, hogy leszedjük a körtét, a birsalmát, a szőlőt, a szilvát, a diót, és betakarítsuk a répát, fehérrépát és a vöröshagymát. Mindezek téli tárolását fagymentes, jól szellőztethető helyiségben kell megoldani. Amíg az idő nem fordul hidegebbre, addig a gyümölcsöt legalább kéthetenként át kell válogatni, mert a penészes, rothadásnak indult gyümölcs megfertőzheti a többit. A diót és a hagymát, ha van rá lehetőségünk, érdemes a padláson, vékonyan kiterítve tárolni.

Vidéken és manapság már a városokban nagy hagyománya van a gyümölcsök befőzésének. Igazai ceremónia ilyenkor ősszel a szilvalekvár főzés a káposzta savanyítása. A fáradságos munka gyümölcse télen igazi kincs lesz.

2. Tavaszi gyeptelepítés előkészítése

Ha tavasszal szeretnénk szép gyepet telepíteni, akkor most egyengessük el a talajt, trágyázzunk és  a gyomos területeken pedig végezzünk vegyszeres gyomirtást. A magok elvetését hagyjuk márciusra, a most elszórt fű már nem tudna annyira megerősödni, hogy elviselje a fagyokat.

3. Hagymák ültetése

Ahhoz, hogy kora tavasszal már gyönyörködhessünk a meseszép virágokban, a hagymás növényeket el kell ültetnünk. Keressünk nekik ideális helyet és magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységbe helyezzük őket, csúccsal felfelé, majd takarjuk be őket földdel.

4. Évelők, bokrok, sövény visszavágása

A cserjék sárgulni kezdenek, és ha nem vágjuk vissza őket, elhalhatnak, mert a nedvességet visszaszívják a gyökereikbe. Fajtától függ, de általában a méretük negyedére kell őket visszavágni. A lombos sövényeket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak tűnik majd.

5. Apróbb ház körüli munkák

A nyári hagymákat ássuk ki és tároljuk szakszerűen. A cserepes növényeket pedig telepítsük át téli, védett helyükre. Az ágyasokat és a fagyérzékeny növényeket októberben takarjuk be rőzsével vagy levelekkel.

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?