OTTHONKA

Ezzel a trükkel légfrissítő nélkül is mindig illatos lesz a fürdőszobád

Sokszor a mindennapos takarítás ellenére is kellemetlen szagok uralkodnak a fürdőszobában. De ebbe nem kell beletörődni; vannak praktikák, amikkel mindig üde és friss illatú lesz a hely, mutatjuk is!
  • Szerző:

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Akármilyen alaposan takarítasz, soha nem elég illatos a fürdőszoba? Még a legalaposabb súrolás után is maradhatnak bent kellemetlen szagok, hiszen ez a helyiség mindig nedves, párás, és ez a környezet kedvez a baktériumoknak, gombáknak. A fürdőszoba illata meghatározó, hiszen ebben a helyiségben töltődünk fel, indítjuk és fejezzük be a napot; a friss illat növeli a komfortérzetet és lendületet ad. A légfrissítő csak elfedi a problémákat, és sokan nem is szeretik, hiszen nem akarnak folyamatosan vegyszereket belélegezni, a bio változatok pedig méregdrágák. De nem is lesz rájuk szükséged: ezekkel a trükkökkel mindig illatos fürdőszoba vár!

Fotó: Pexels.com

1. Száműzd a törölközőket

Fotó: Pixabay.com

Kevesen gondolnak arra, hogy a kellemetlen illatokat a törölköző okozza, pedig logikus: hiszen, ha még nedvesen felakasztod száradni a párás fürdőszobában, száradás helyett befülled, és dohos szaga lesz. Az ilyen törölközőt egészségtelen is használni, hiszen felszaporodnak benne a baktériumok. Szárításhoz, ha teheted, mindig vidd ki őket a szabadba, a napra: lógasd ki az udvarra, vagy a teraszra. Pár óra alatt megszárad, és vissza is viheted. Ugyanilyen fontos a rendszeres és alapos mosásuk is.

2. Használd a citrom erejét

Citromsav02

Fotó: Pixabay.com

A szódabikarbóna és az ecet mellett az egyik leghatásosabb természetes tisztítószer a citrom, ráadásul szagtalanító hatása is van. Miután a szokásos módon letakarítottad a csempét, kádat és mosdókagylót, kenj be mindent egy félbevágott citrommal. Hosszú ideig távol tartja a kellemetlen szagokat.

3. Szerezz be néhány illóolajat

Fotó: Pexels.com

A természetes illóolajok nem csupán a kerámia párologtatóba valók, a fürdőben is jó szolgálatot tesznek. Fogj néhány vattapamacsot, és csepegtess rájuk pár cseppet; majd helyezd el őket itt-ott a fürdőszobában. Tehetsz a polcra, a mosdókagyló szélére, vagy a vécépapír gurigájába is egyet.

4. Takaríts szódabikarbónával

Fotó: 123 RF

A legmakacsabb szennyeződéseket is percek alatt elintézi, nem véletlen, hogy egyre több háziasszony kedvence ez a filléres csodaszer. Nem csupán hatékony, de szagtalanít is; tökéletes választás a vécé alapos takarításához. Csak szórd azokra a felületekre, amit le akarsz tisztítani, majd hagyd állni 15-20 percet. Ezután súrold át a felületet.

5. Válassz illatos szappanokat

Fotó: Pexels.com

Nem is hinnéd, milyen sokat számít, milyen szappant használsz a fürdőben! Vannak teljesen szagtalan fajták is, de ha állandó friss illatot szeretnél, érdemes olyat választanod, aminek erős aromája van. Kézmosás vagy fürdés után, ahogy szárad, folyamatosan jó illatot fog árasztani magából.

6. Szellőztess rendszeresen

Fotó: Pexels.com

Alapvető dolognak tűnik, mégis sokszor megfeledkezik róla az ember, főleg, ha siet. Pedig érdemes minden fürdés, zuhanyozás után kinyitni ajtót-ablakot, és alaposan, legalább 15 percig szellőztetni a fürdőszobát, hogy a pára távozzon. Így sokkal kisebb eséllyel telepszik meg a penész a zugokban, és a textíliák sem lesznek dohosak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?