OTTHONKA

Így spórolsz legtöbbet a fűtésen: Szuper tanácsok egy pénzügyi szakértőtől

Itt a fűtési szezon, a legnagyobb kiadást a lakás melegen tartása adja. Örök vita, hogyan a leggazdaságosabb: ha állandóan kapcsolgatod, vagy ha egyenletes hőfokon tartod a termosztátot? Egy szakértő választ adott a kérdésre.
  • Szerző:

Bármivel is fűt az ember, a lakás kiadásai mindenképpen megugranak télen. Nem csoda, hogy mindenkinek van tuti praktikája arra, hogyan spóroljon vele. Az egyik tábor csak azt a helyiséget fűti be rendesen, ahol tartózkodik valaki, mások szerint a fel-le kapcsolgatás rengeteg energiát elvesz, vagyis hosszú távon többe kerül, ezért az egész lakásban egyenletes hőmérsékletet tartanak. Egy pénzügyi szakértő szerint az utóbbi megoldás a legdrágább, nem így kell spórolni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy háztartási energiagazdálkodással foglalkozó brit szervezet, az Energy Saving Trust szakértője szerint igencsak magas lesz a fűtésszámla, ha valaki egész napra temperáló fűtésen hagyja a termosztátot. Matin Lewis pénzügyi szakértő azt is leírta, hogy miért. Ugyanis még alacsonyabb hőfokkal is hatalmas energiapazarlás az üres lakást fűteni, hosszú távon rengeteg pénzt veszít ezzel a család.

Akik az egész napos fűtést tartják üdvösnek, arra hivatkoznak, hogy a lakás újra felfűtésére sokkal több energiára van szükség, mint a szinten tartáshoz – de a szakértő szerint ez városi legenda. Ugyanis akik így gondolják, csak napi, legfeljebb havi szinten számolják a kiadásokat; pedig az egész fűtési szezont érdemes vizsgálni, és úgy hamar kiderül, hogy hosszú távon az állandó fűtés a drágább.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Más szakértők ezzel egyáltalán nem értenek egyet, és arra biztatják a lakosságot, hogy ne kapcsolják ki-be a fűtést. Ugyanis ha a család elmegy napi 8-12 órát dolgozni, és erre az időre teljesen letekerik a fűtést, a pára lecsapódik a kihűlő falakon, és beindulhat a penészesedés…

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?